ČAK 5.600 BORACA ISLAMSKE DRŽAVE VRATILO SE U MATIČNE ZEMLJE: Narednih godina očekuju nas veliki problemi
Foto: Profimedia

upozorenje američkog instituta

ČAK 5.600 BORACA ISLAMSKE DRŽAVE VRATILO SE U MATIČNE ZEMLJE: Narednih godina očekuju nas veliki problemi

Planeta -

Najmanje 5.600 pristalica Islamske države (IS) vratilo se u svoje zemlje nakon poraza u Iraku i Siriji, navodi se u najnovijem izveštaju. "Senter Soufan", američki tink-tenk, kaže da su se militanti u poslednje dve godine vratili u 33 države. Među njima je polovina od oko 850 ljudi koji su u Irak i Siriju otišli iz Velike Britanije.

Povratnici, od kojih je većina u zatvoru ili im se izgubio trag, biće narednih godina ozbiljna sigurnosna pretnja, navodi se u izveštaju. ID je izgubio većinu teritorije "kalifata" proglašenog 2014., koji je privukao hiljade džihadista širom sveta. Prošle nedelje je savez sirijskih Kurda i arapskih boraca koji podržava SAD preuzeo potpunu kontrolu nad Rakom, glavnom gradu ID-a.

Prikupljeni podaci nakon pada administrativnih centara ID-a, kao što je bila Raka, pomogli su da se potvrdi identitet 19.000 od više od 40.000 pripadnika ID-a iz 110 zemalja, koliko se procenjuje da je pristiglo u Irak i Siriju u nameri da se priključi džihadistima. Podaci, međutim, ne otkrivaju šta se sa njima nakon toga dogodilo. Pozivajući se na službene podatke iz 33 zemlje, "Soufan" kaže da se pretpostavlja da se najmanje 5.600 stranih pripadnika ID vratilo u svoje domovine. Te brojke uključuju 400 od 3.417 pripadnika iz Rusije, 760 od ukupno 3.244 iz Saudijske Arabije, 800 od ukupno 2.926 iz Tunisa i 271 od 1.910 iz Francuske. Žene i deca povratnici poseban su problem, dok zemlje pokušavaju da nađu najbolji način za njihovu reintegraciju, navodi se u izveštaju i dodaje da će prvenstven za decu biti važna mentalna i društvena potpora.

(Kurir.rs/Index.hr)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track