(VIDEO) NESTALI U VELIKOM POTOPU: U ovim gradovima je bujao život a onda su pretvoreni u moderne Atlantide
Foto: Youtube screenshot/NCC Chanel

Jeziva istorija

(VIDEO) NESTALI U VELIKOM POTOPU: U ovim gradovima je bujao život a onda su pretvoreni u moderne Atlantide

Planeta -

Danas se najveći broj drevnih gradova nalazi pod vodom.

Većina ovih gradova je potopljena kako bi se obezedila voda i struja za rastuću populaciju.

Neki gradovi demolirani su pre plavljenja. Pojedini su ostali netaknuti, a njihove sablasne pojave i danas ulivaju jezu kod posetilaca ovih zanimljivih lokacija.

1. Potosi (Venecuela)

Gradić Potosi je napušten 1985. godine, kada su vlasti odlučile da u blizini izgrade hidroelektranu.

Meštani su prepustili svoje domove vodi i narednih 20 godina jedino što se videlo od grada bio je krst crkve koja je bila najviša građevina u mestu.

Međutim, 2010. godine, voda je počela da se povlači i Potosi je polako izranjao na svetlost dana. Gotička crkva ponovo je vidljiva i pored erozije i vlage zbog koje izgleda kao da je starija nekoliko vekova.

Jedna jedina kula obeležava mesto nekadašnjeg sela koji se danas nalazi ispod jezera Lago di Resija. Alpsko mesto potopleno je nakon završetka Drugog svetskog rata, kada su vlasti odlučile da spoje tri jezera u jedno i podignu hidroelektranu.

2. Kuron Venosta (Italija)

Pre potapanja, 163 kuće i 1.300 ari voćnjaka su prekriveni peskom, a toranj je namerno ostavljen kao memorijal. Zimi, kada se površina jezera zaledi, do njega se može stići peške.

3. Vilarinjo da Furna (Portugalija)

I ovaj gradić doživeo je svoj kraj zbog hidroelektrane. Portugalsko selo koje postoji od vremena Rimskog carstva, bilo je dom oko 300 ljudi pre nego što je potopljeno 1972. godine.

Interesantno je da zemljište i dalje pripada potomcima vlasnika čije se nekadašnje kuće pojave s vremena na vreme, kada nivo vode u rezervoaru opadne.

Vilarinjo da Furna bio je specifično selo, jer su njegovi meštani živeli u sistemu nasleđenom od Vizigota, Naime, svaka porodica imala je jednog člana predstavnika u takozvanoj hunti, odnosno savetu starešina sela.

4. Džal Mahal (Indija)

Vodena palata u Džajpuru nalazi se na centru jezera Man Sagar. Niko ne zna kada je tačno izgrađena, a pretpostavlja se da je stara najmanje 300 godina, jer je sigurno sagrađena pre brane koja se danas nalazi na jezeru.

Prva četiri sprata palate su potopljena, a kada je vodostaj visok iznad površine viri samo poslednji sprat. Palata je renovirana za posetioce i osvetljena je noću.

5. Vila Epekuen (Argentina)

Turističko selo izgrađeno dvadesetih godina prošlog veka bilo je u svom zenitu 70-ih dom 5.000 ljudi. Nakon toga, godinu za godinom sve obilnije padavine punile su obližnje jezero koje je 1985. godine probilo branu i potopilo čitavo mesto. Tek 2009. godine selo je isplivalo, a dve godine kasnije vratio se prvi i jedini stanovnik.

6. Ši Čeng (Kina)

Jedan od najneverovatnijih arheoloških lokaliteta na svetu nalazi se ispod površine kineskog jezera Kjandao. Lavlji grad ili kineska Atlantida, kako ga zovu, nastao je tokom vladavine dinastije Han. Lokalitet se prostire na prostoru ekvivalentnom površini 62 fudbalska terena.

Neprocenjivi reljefi i statue ipak nisu spasile grad od potapanja 50-ih godina, kada je izgrađena brana. Ipak, čak i danas Ši Čeng ne prestaje da privlači turiste, tačnije ronioce kojima su drevni ostaci postali jedna od najomiljenijih atrakcija.

(Kurir.rs/Newsweek)

(Foto: YT Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja