CEO SVET DANAS PRIČA O KATALONIJI: Stižu prve reakcije na proglašenje nezavisnosti!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

OVAKO PLANETA REAGUJE

CEO SVET DANAS PRIČA O KATALONIJI: Stižu prve reakcije na proglašenje nezavisnosti!

Planeta -

Poslanici u katalonskom parlamentu proglasili su nezavisnost tog regiona od Španije, a vlada u Madridu preuzela je prve korake za odgovor time što je raspustila regionalni parlament, smenila vladu i šefa policije, rekao je španski premijer Marijano Rahoj.

Na situaciju u Kataloniji, stižu i prve reakcije svetskih zvaničnika.

UN i NATO

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da bilo kakvi razgovori o raspodeli ovlašćenja ostaju unutrašnje pitanje Španije, preneo je njegov portparol Farhan Hak.

Gutereš je to rekao nakon što je španski premijer Marijano Rahoj saopštio da je španska vlada preuzela prve korake za odgovor na situaciju u Kataloniji time što je raspustila regionalni parlament, smenila vladu i šefa policije.

Hak je, međutim, dodao da "generalni sekretar ohrabruje sve strane da traže rešenje unutar okvira španskog ustava i putem ustaljenih političkih i legalnih kanala", prenosi AFP.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg prokomentarisao je takođe da se "pitanje Katalonije mora rešiti u okviru španskog ustavnog poretka".

"Španija je posvećen saveznik koji značajno doprinosti našoj bezbednosti", naveo je on na Tviteru.

Alfano: Italija neće priznati nezavisnost Katalonije

Italijanski ministar spoljnih poslova Anđelino Alfano poručio je da njegova zemlja ne priznaje i neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Katalonije.

Alfano je u saopštenju snažno osudio proglašenje nezavisnosti u katalonskom parlamentu ocenivši da je to "veoma ozbiljan gest koji je izvan okvira zakona", preneo je AP.

Istovremeno, Alfano je izrazio nadu da bi dve strane mogle da razgovaraju kako bi "spasile ljude od eskalacije tenzija".

Spanska vlada preuzela je prve korake za odgovor na situaciju u Kataloniji time što je raspustila regionalni parlament, smenila vladu i šefa policije, rekao je španski premijer Marijano Rahoj.

Rahoj je dodao da će u Kataloniji biti održani izbori 21. decembra.

Škotska vlada poštuje stav Katalonije, kritikuje Madrid

Škotska vlada saopštila je da "poštuje i razume" stav katalonske vlade, a centralnu vladu u Španiji kritikovala je zbog "odbijanja dijaloga".

Vlada, predvođena Škotskom nacionalnom strankom koja se zalaže za nezavisnost Škotske, ocenila je da "nametanje direktne kontrole Madrida ne može biti rešenje", prenosi AP.

Škotska ministarka za spoljne poslove Fiona Hislop nije eksplicitno priznala Kataloniju kao nezavisnu državu, ali je navela u saopštenju da narod Katalonije "mora da ima mogućnost da odlučuje o svojoj budućnosti", navodi Bi-Bi-Si.

"Evropska unija ima političku i moralnu odgovornost da podrži dijalog kako bi utvrdila kako se može rešiti situacija mirno i demokratski", poručila je Hislop.

Španski Senat odobrio je vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom, nekoliko minuta nakon što je ta pokrajina proglasina nezavisnost od Španije.

Stav Moskve ostaje nepromenjen

Stav Moskve o pitanju Katalonije ostaje nepromenjen i dosledan, izjavila je za Sputnjik portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Naš stav prema ovom pitanju je dosledan i nije se promenio. On je više puta objavljen na sajtu Ministarstva spoljnih poslova“, odgovorila je Zaharova na pitanje o odluci katalonskih vlasti da proglase nezavisnost.

"Mi smo ovaj stav davali i pre referendumom, tokom referenduma i odmah nakon referenduma, kao i više puta kada su Madrid i regionalni predstavnici preduzimali odgovarajuće korake. Želim još jednom da naglasim, naš stav se nije promenio“, rekla je Zaharova.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da, rukovodeći se osnovnim principima međunarodnog prava, smatra događaje u Kataloniji unutrašnjom stvari Španije. Moskva je takođe izrazila nadu da će se situacija rešiti dijalogom strogo u okvirima španskog zakona „u interesu jedinstvene i prosperitetne Španije uz poštovanje garancija prava i sloboda svih građana ove zemlje“.

Kurir.rs/ Agencije

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KATALONIJA PROGLASILA NEZAVISNOST! Špansku pokrajinu čekaju različiti scenariji i svi su napeti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track