MADRID PONIŠTIO NEZAVISNOST KATALONIJE: Španski sud doneo odluku o suspendovanju deklaracije!
Foto: AP, Foto: AP

OČEKIVANI POSTUPAK

MADRID PONIŠTIO NEZAVISNOST KATALONIJE: Španski sud doneo odluku o suspendovanju deklaracije!

Planeta -

Španski Ustavni sud suspendovao je danas Deklaraciju o nezavisnosti Katalonije. Ova odluka došla je pošto je Španski Senat suspendovao autonomiju Katalonije.

Ustavni sud upozorio je članove kancelarije stalnog zastupnika parlamenta u Kataloniji među kojima i smanjenu predsedavajuću parlamenta Katalonije Karmu Forkadelj, da obustave svaku inicijativu koja uključuje sprovođenje deklaracije.

Osim Forkadeljove, upozorenje je upućeno i bivšem potpredsedniku raspuštenog katalonskog parlamenta Ljuisu Ginu i drugim katalonskim zvaničnicima.

Vrhovni sud: Istrage protiv čelnika skupštine Katalonije

Vrhovni sud Španije obaviće istragu protiv šestoro članova raspuštenog katalonskog paralamenta radi eventualnog pokretanja optužnica za pobunu, podsticanje na pobunu i proneveru državnih fondova nakon prošlonedeljnog proglašenja neazvisnosti Katalonije.

Među šestoro članova parlamenta, koje istražuje Vrhovni sud je i predsedavajuća parlamenta Katalonije Karma Forkadelj, protiv koje je, kako je preneo Rojetrs Vrhonvi sud već počeo obradu optužnice.

Glavni španski tužilac Hose Manuel Maza izjavio je da očekuje optužnice kako protiv šestoro članova raspuštenog katalonskog paralamenta, tako i protiv katalonskog lidera Karlesa Pudždemona i njegovog zamenika Oriola Žunkerasa.

Špansko državno tužilaštvo u ponedeljak je objavilo da protiv bivšeg predsednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona i ostalih smenjenih regionalnih zvaničnika traži optužnice zbog pobune, podsticanja na pobunu i pronevere fondova, za šta je zaprećena kazna od više od 30 godina u zatvoru.

Španski državni tužilac je rekao da su po jednoj tužbi optuženi smenjeni katalonski zvaničnici pred Nacionalnim sudom - predsednik vlade Karles Pudždemon i njegov zamenik Oriol Žunkeras, dok je pred Vrhovnim sudom podneta tužba protiv vodećih ljudi iz regionalnog parlamenta.

AFP je objavio da je Maza katalonske zvaničnike optužio za "podsticanje na pobunu, proneveru fondova i zloupotrebu autoriteta".

U Vrhovnom sudu optužnica protiv čelnice skupštine Katalonije

Vrhovni sud Španije započeo je obradu optužnice za pobunu protiv predsedavajuće parlamenta Katalonije Karme Forcadelj i drugih vodećih regionalnih poslanika, prenosi Rojters.

Špansko državno tužilaštvo juče je objavilo da protiv bivšeg predsednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona i ostalih smenjenih regionalnih zvaničnika traži optužnice zbog pobune, podsticanja na pobunu i pronevere fondova, za šta je zaprećena kazna od više od 30 godina u zatvoru.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track