(VIDEO) OVIM ZEMLJAMA NI TREĆI SVETSKI RAT NE MOŽE NIŠTA: Lista najbezbednijih država u slučaju nuklearnog sukoba! Jedna je u komšiluku!
Foto: Profimedia, www.wikia.com

nije loše znati

(VIDEO) OVIM ZEMLJAMA NI TREĆI SVETSKI RAT NE MOŽE NIŠTA: Lista najbezbednijih država u slučaju nuklearnog sukoba! Jedna je u komšiluku!

Planeta -

Sve intenzivnije tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i Severne Koreje teraju na razmišljanje šta nam je činiti u slučaju eskalacije većeg sukoba globalnih razmera...

U slučaju izbijanja Trećeg svetskog rata možda bi ove zemlje mogle biti sigurno utočište za one koji bi njime bili direktno pogođeni, bar ako je suditi po onome što pokazuje Globalni indeks mira (Global Peace Index), rang lista stepena bezbednosti, kojo su obuhvaćene 163 države sveta. Kanada Nalazi se na osmom mestu liste najbezbednijih zemlja sveta. Na istom mestu je bila i prošle godine sa ocenom 1,1 od mogućih 5 (niža ocena označava viši stepen bezbednosti). Danska Iako bi Danska, kao zemlja većinom okružena morem i članica NATO, mogla da trpi posledice konflikta, ona pod svojim suvernitetom ima i deleki i veliki region - Grenland.

Island Geografski, Island nema granice ni sa jednom državom, što znači da bi zbog svoje udaljene lokacije mogao da ostane van zone konflikta. A budući da ima ocenu 1, to ga čini jednom od najbezbednijih lokacija u slučaju globalnog konflikta. Japan Na 10. mestu, Japan je uspeo da se ušunja u Top 10 najbezbednijih zemalja za 2017. godinu. Zbog stepena militarizacije, unutrašne sigurnosti i odsustva učešća u međunarodnim konfliktima, ova zemlja je dobila ocenu 1,4. Mada će, verovatno, blizina Severne Koreje i njenih raketnih proba uticati na pad sa ove pozicije.

Češka Za razliku od zemalja EU, koje su već iskuslile terorizam, u Češkoj Republici nije bilo terorističkih napada. Zbog toga je ova zemlja plasirana na viskom šestom mestu liste.

Austrija Ova alpska država nalazi se na četvrtom mestu liste, sa ocenom 1,5. Slovenija Susedna Slovenija dugo vremena nije bila uključena u dugotrajnije konflikte većih razmera. Broj termalnih, solarnih i hidro izvora električne energije je porastu, što znači da ta zemlja, u slučaju konflikta, ne bi morala da se oslanja na uvoz struje.

Novi Zeland

Kao i Slovenija, Novi Zeland je samodovoljan kada je energija u pitanju, budući da više od 50 odsto ukupne enrgije dolazi iz hidro izvora. Drugi bitan faktor je plodna zemlja, veoma pogodna za uzgajanje različith vrsta useva. Prednost Novog Zelanda je u njegva udaljena i "zavučena" lokacija.

Portugal Treća država na listi je Portugal. Ta zemlja je tokom Drugog svetskog rata bila neutralna, a ni kasnije nije učestvovala u sukobilma. Švajcarska Poznata je po svojoj neutralnosti, kao i planinama koje je okružuju i predstavljaju prirodne bedeme protiv osvajača. Na listi Globalnog indeksa mira za 2017. Švajcarska zauzima deveto mesto.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track