PROGNOZE NEMAČKE VOJSKE: EU i zapadnom poretku preti raspad do 2040. godine
Foto: AP

interna studija

PROGNOZE NEMAČKE VOJSKE: EU i zapadnom poretku preti raspad do 2040. godine

Planeta -

Evropska unija i zapadni poredak mogli bi da se uruše do 2040. godine, navodi se u internoj studiji nemačke vojske, u koji je magazin "Špigl" imao uvid. Nemačka vojska procenjuje da je raspad EU i zapadnog poretka u narednih nekoliko decenija moguća opcija.

U dokumentu na 102 stranice pod nazivom "Strateška perspektiva 2040", koji je krajem februara usvojio vrh Ministarstva odbrane i od tada čuvan u tajnosti, Bundesver prvi put u istoriji razmatra kako bi društveni trendovi i međunarodni konflikti mogli da utiču na bezbednosnu politiku Nemačke narednih decenija, navodi "Špigl".

Studija obrađuje šest mogućih scenarija od kojih najgori pod nazivom "EU u raspadu, a Nemačka u reaktivnom modu" pretpostavlja mogućnost "višestruke konfrontacije". Prema ovoj projekciji, međunarodni poredak se urušava nakon "decenija nestabilnosti", vrednosni sistemi gube svoj uticaj a globalizacija je zaustavljena, prenosi "Špigl".

Kako se navodi, "proširenje Evropske unije je u velikoj meri napušteno" kao ideja, a Uniju napuštaju još neke države.

"Evropa gubi svoju globalnu konkurentnost", konstatovali su u studiji stratezi Bundesvera, obrazlažući tu varijantu.

Oni smatraju da je "sve neuređeniji, delom haotični i konfliktni svet dramatično promenio bezbednosno-političko okruženje Nemačke i Evrope".

Prema drugom scenariju - "Zapad protiv Istoka" - neke istočne države EU zamrzavaju evropske integracije, dok se druge "priključuju istočnom bloku".

Još jedan od scenarija - "Multipolarna konkurencija" - predviđa uspon ekstremizma dok se nekoliko partnera u EU približava političkom modelu Rusije. Dokument ne navodi izričito nikakvu prognozu, ali svi scenariji su, kako zaključuju autori, "mogući do 2040. godine", navodi "Špigl".

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track