SMISLILI KAKO DA BUDE MIR U SVETU: Žene preuzimaju pregovore jer efikasnije zaustavljaju ratove!
Foto: Profimedia

u ulozi pregovarača

SMISLILI KAKO DA BUDE MIR U SVETU: Žene preuzimaju pregovore jer efikasnije zaustavljaju ratove!

Planeta -

Jedna grupa ljudi dobila je potporu američkih demokrata i republikanaca za pregovaranje kako bi se uspostavio mir u nizu američkih ratova – a to su žene.

Američki predsednik Donald Tramp nedavno je podržao Zakon o ženama, miru i sigurnosti. Podržavaju ga i demokrate i republikanci, a zakon nastoji da ojača i poveća ulogu žena u mirovnim pregovorima i posleratnoj stabilnosti.

Istraživanja pokazuju da žensko učestvovanje u raspravi dovodi do trajnog završetka rata, a mirovni sporazumi u koje su one uključene traju najmanje 15 godina.

Žene, koje predstavljaju polovinu stanovništva, često znaju da pronađu pravo rešenje. Pre dve godine, malo pre američkih izjava o ulozi Islamske države u Avganistanu, Vazma Frog, istaknuta aktivistkinja za ženska prava, upozoravala je na širenje ekstremizma u provinciji Nangarhar.

Ali mirovni pregovori dugi niz godina isključuju žene. Podaci pokazuju da je između 1992. i 2011. godine bilo manje od 4 odsto ženskih potpisnika mirovnih sporazuma i 9 odsto ženskih pregovarača, a u nedavnim pregovorima o sirijskoj budućnosti uopšte nije bilo žena.

Novi zakon nastoji da promeni tu neravnotežu kako bi žene u svim aspektima - u prekomorskom sprečavanju sukoba, upravljanju, posleratnom vremenu i drugom - pomogle da mir postane trajniji.

Za to bi američko Ministarstvo spoljnih poslova i Pentagon trebalo da edukuju članove pregovaračkih i drugih timova o važnosti ženskog učestvovanja u očuvanju sigurnosti. Admiral Kurt Tid, čelnik Južnog zapovedništva SAD-a, jedan je od najvećih pobornika ženskog učestvovanja u bezbednosnom sektoru i kaže da uspeh leži upravo u prihvatanju i vrednovanju razlika kao prednosti.

Navedena mera poziva i američku vladu da podstakne partnerske vlade da usvoje slične nacionalne akcijske planove, tako da im se pridruži 69 zemalja koje su već pokrenule takve planove o povećanju ženskog učestovanja i poboljšanju njihove zaštite tokom prelaza nakon sukoba.

To je odličan početak, ali američka vlada bi to trebala da podrži finansijski i trebalo bi 15 odsto sredstava za pomoć u vezi sa sukobima da usmeri na podsticanje ženskog učestvovanja i zaštite kao i da se pobrinute da žene predstavljaju barem 30 odsto američkih aktivnosti na području mirovnih i sigurnosnih pregovora.

To nije važno samo za Ameriku, nego i za narode u zemljama u kojima se bore Amerikanci, kao i za podsticanje globalne stabilnosti, piše CNN.

Frog kaže da američka potpora dovodi avganistanske žene u sigurnosni sektor i poboljšava im uslove. Kako SAD nastoji da okonča ratove u Avganistanu, Siriji i šire, sada ima još jedan spreman zakonodavni alat - a od toga da se glasovi žena čuju mogu da profitiraju svi, kako bi se ostvario mir koji traje generacijama, zaključuje se u članku.

(Kurir.rs/Index.hr)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track