(FOTO, VIDEO) ŠOKANTNA ISPOVEST PRVE DAME ISLAMSKE DRŽAVE: Decu sam rađala da bi postali teroristi, a onda se sve promenilo u trenutku!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

BRITANKA BILA UDATA ZA NAJMOĆNIJEG AMERIKANCA U ID

(FOTO, VIDEO) ŠOKANTNA ISPOVEST PRVE DAME ISLAMSKE DRŽAVE: Decu sam rađala da bi postali teroristi, a onda se sve promenilo u trenutku!

Planeta -

Naši snovi su bili da imamo svoju zemlju, da osnujemo porodicu i treniramo decu da budu ubice, vojnici, da idu u džihad, ispričala je Tanja Georgelas (33) govoreći o svom braku sa Džonom Georgelasom, Amerikancem koji je prešao na islam i stekao visoku poziciju u islamističkim krugovima.

Tanja u Dalasu sada posećuje crkvu s dečkom Krejgom i raduje se životu u kom će svoju decu odgajati vodeći se drugačijim načelima. Opisala je svoj put od Engleske do Sirije i konačnog povratka u Ameriku. Kao devojka živela je u Londonu. Njena porodica poreklom je iz Bangladeša, pa je često zbog toga, kaže, trpela omalovažavanja. Napad na Blizance 11. septembra 2001. godine za nju je, kaže, bio trenutak u kom se radikalizovala.

"Imala sam 17 godina kada smo svi gledali kako se te zgrade ruše. Sledeći dan u školi rekla sam prijateljici - Nije li strašno ovo što se dogodilo - a ona me pogledala i rekla - Je li zaista? U tom trenutku postala sam izrazito džihadistički nastrojena", priča Tanja.

Džona upoznala na internetu, zajedno su sanjali o kalifatu

Nekoliko godina posle na protestu protiv rata u Iraku kod nekih muškaraca je videla papire s adresama, a na nekima su bili i spiskovi sa internet sajtovima. Na jednom od njih upoznala je Džona, sina doktora u američkoj vojsci.

Džon je imao problematičnu mladost, izbačen je iz škole i bio narkoman. Nešto posle 11. septembra preobratio se na islam. Par se zaljubio razgovarajući o džihadu i snovima o kalifatu. Venčali su se 2004. godine. Imali su troje dece, a četvrto je bilo na putu, kada su 2013. počeli da razgovaraju o priključivanju Islamskoj državi u Siriji.

foto: Printscreen/ Youtube

"Džon je hteo da ide u Siriju, ali ja sam rekla da nisam spremna. Nisam želela da idem dok dok su deca još mala", rekla je Tanja.

Ali otišli su. Tanja je bila u petom mesecu trudnoće, a poveli su sa sobom i troje male dece.

"Imala sam tada decu samo iz jednog razloga, a to je da mogu služiti bogu kao muslimani, kao muhadžedini", priznala je.

Nakon nekoliko dana u Siriji i ona i deca su se razboleli. Džon je pristao da se vrate kući u Teksas, a u tome su joj pomogli njegovi roditelji. Kada se vratila iz Sirije s decom, Tanja je zatražila razvod. Do današnjeg dana Džon je u Siriji. On je Amerikanac koji u ID ima najveću moć.

foto: Printscreen/ Youtube

Tanja je posle vremena opet odlučila da se priključi internet stranicama koje pronalaze parove. Na jednoj je ostavila poruku, a iznenadilo ju je što je dobila kao odgovor.

"Imam četvero dece, moj me muž ostavio kako bi postao sledeći Osama Bin Laden. Dobila sam 1.300 odgovora", priča Tanja.

Ubrzo je upoznala svog sadašnjeg dečka Krejga. On je upoznao s vinskim podrumima, pa su se preselili u ruralni deo kod Dalasa. Zajedno idu u crkvu.

foto: Printscreen/ Youtube

"Rekla mi je sve u našem prvom razgovoru. Rekla je da joj je muž u Islamskoj državi, a ja sam rekao da sam s tim OK", priča Krejg.

Želi da rade na deradikalizaciji terorista

Tanja je srećna, decu su joj, kaže, zdrava i pametna, a najvažnije joj je da su napustili Siriju. Velika joj je želja da radi u programima deradikalizacije, s bivšim teroristima.

"Uspela sam da odem iz Sirije i moja su deca srećna, zdrava i pametna", rekla je Tanja.

Kurir.rs/ 24sata.hr

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track