GODIŠNJICA IZBORA U AMERICI: Dan kad je Tramp šokirao ceo svet
Foto: Reuters

SEĆANJE

GODIŠNJICA IZBORA U AMERICI: Dan kad je Tramp šokirao ceo svet

Planeta -

Milijarder neformalnog stila trijumfovao je zahvaljujući retorici protiv elite i obećanju da će Amerika vratiti veličinu

VAŠINGTON - Danas se obeležava godišnjica predsedničkih izbora u Americi na kojima je, suprotno većini predviđanja, pobedu odneo Donald Tramp, njujorški milijarder poznat po neformalnom stilu.

Tramp je godinu dana posle neočekivane pobede prekršio brojne kodekse američkog predsedništva, uveseljavajući svoje birače i ostavljajući protivnike u neverici, dok ostatak sveta njegov način obavljanja predsedničke funkcije posmatra u rasponu od znatiželje do zapanjenosti.

foto: Printscreen

Rat protiv medija

Tramp je predsednički mandat osvojio retorikom „protiv elita“ i obećanjima da će SAD vratiti nekadašnju veličinu. Ipak, on kao 45. predsednik Amerike još nije počeo da ispunjava predizborna obećanja (proterivanje ilegalnih imigranata, izgradnja zida s Meksikom) iako mu u korist ide ekonomski rast i porast broja zaposlenih. I dalje je u ratu s većinom medija, optužujući ih za širenje lažnih vesti, a omiljeno sredstvo komunikacije mu je Tviter. Protiv njega se vodi istraga o vezama sa ruskim zvaničnicima, što bi moglo da dovede do impičmenta.

Danas Tramp ima najmanju popularnost u modernoj istoriji SAD. Prema Galupu, njega podržava tek 33 odsto građana.

- Nasledio sam veliki nered - govorio je u kampanji.

Uvek novi neprijatelji

Bez obzira na to o kome je reč - vođi republikanca u Senatu, sudiji s Havaja, obaveštajnim agencijama, guvernerki Portorika, medijima ili supruzi poginulog američkog vojnika - Donald Tramp je u trajnoj ofanzivi.

- On je u ratu gotovo sa celim svetom. Svake nedelje građanima predstavlja novog neprijatelja - kaže Džulijan Zelizer, profesor na koledžu Prinston.

Trampova portparolka Sara Hakabi Sanders kaže da su građani SAD hteli čvrstog predsednika koji zna da uzvrati kada je napadnut, a ne mlakonju.

Poseban meni u Seulu

DOBIO SOS STARIJI OD SAD

Soja-sos star 360 godina juče je bio na meniju na državnom banketu koji je Južna Koreja organizovala za Trampa, pored grilovane ribe list, omiljene ribe američkog predsednika. Na večeri u kompleksu Plava kuća, pored bivše kraljevske palate, bila su goveđa rebra u sosu, rekao je portparol predsedničke kancelarije u Seulu. Soja-sos je jedna od osnova južnokorejske kuhinje.

foto: Profimedia

HIT Neprimereno pozdravila predsednika amerike

OTPUŠTENA ZBOG SREDNJEG PRSTA

Samohrana majka Džuli Briksman pokazala je srednji prst Donaldu Trampu kada je njegova kolona 28. oktobra prošla pored nje dok je vozila bicikl, a za taj gest „nagrađena“ je otkazom od svog poslodavca. Njen potez snimio je zvanični fotograf Bele kuće Brendan Smijalovski, a nakon što se slika proširila internetom, Briksmanova je izgubila posao.

Ona je na fotografiji okrenuta leđima, međutim, fotografiju je ponosno okačila na svoj Fejsbuk i Tviter profil, nakon čega joj je poslodavac „Akima“, koji sarađuje s vladom SAD, saopštio da je dobila otkaz.

- On je prolazio pored i meni je krv počela da ključa. Pomislila sam, on je opet na prokletom terenu za golf - rekla je Briksmanova, koja ne žali zbog otkaza.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia, Reuters, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kad ti Tramp nadene nadimak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track