AMERIKA U ŠOKU: Rusi poslali u orbitu 55 kosmičkih brodova koji kontrolišu lansiranja američkih balističkih raketa
Foto: Profimedia

KONTROLA

AMERIKA U ŠOKU: Rusi poslali u orbitu 55 kosmičkih brodova koji kontrolišu lansiranja američkih balističkih raketa

Planeta -

Rusija je lansirala 55 vojnih kosmičkih brodova u periodu od pet godina, pojačavajući kontrolu nad lokacijama za lansiranje američkih balističkih raketa, izjavio je načelnik Generalštaba ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov.

On je na jučerašnjem sastanku odbora ruskog Ministarstva odbrane istakao da su kosmički brodovi Ujedinjenog kosmičkog sistema (EKS) lansirani tokom tog perioda, "omogućili intenziviranje kontrole nad platformama za lansiranje balističkih raketa u kopnenom delu Severne Amerike i stranim podmorničarskim patrolnim zonama".

Gerasimov je kazao da je tokom petogodišnjeg perioda izgrađena orbitalna grupa, lansirano 55 vojnih kosmičkih brodova i uspostavljen novi "Angara" kosmički raketni kompleks za nošenje korisnog tereta u sve vrste Zemljinih orbita sa teritorije Ruske Federacije.

"Dalji razvoj sistema omogući će sprovođenje stalne globalne kontrole nad lokacijama za lansiranje balističkih raketa", istakao je on i dodao da formirana grupa kosmičkih brodova omogućuje brzu komunikaciju, izviđanje, navigaciju i pruža druge informacije na potrebnom nivou za vojno-političko rukovodstvo, vojne vlasti i vojsku.

Kurir.rs/Tass

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DA LI SE RUSIJA I SAD SPREMAJU ZA 3. SVETSKI RAT? Tramp i Putin jačaju nuklearno oružje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track