(VIDEO) PUNA BRITANIJA TINEJDŽ TERORISTA: Šokantni podaci tajnog registra, ovo niko nije očekivao!
Foto: Profimedia

ima i devojčica

(VIDEO) PUNA BRITANIJA TINEJDŽ TERORISTA: Šokantni podaci tajnog registra, ovo niko nije očekivao!

Planeta -

Hiljade dece i tinejdžera, uključujući veliki broj devojčica, našlo se u britanskom - često kritikovanom - antiterorističkom programu "Privent" (Prevent), pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Prve zvanične brojke britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi sa ovim programom pokazuju da od 7.631 osobe za koje se smatra da su u opasnosti da budu uvečene u terorizam, u periodu od aprila 2015. do marta 2016, skoro treću čine deca, prenosi Rojters.

Među njima je 2.127 dece mlađe od 15 godina, uključujući 532 devojčice, dok je 2.147 njih staro od 15 do 20 godina, među kojima je 420 devojčica.

Od svih koji su se našli u ovom programu, za samo pet odsto - ili 381 njih - procenjeno je da su pod najvećim rizikom i da im je potrebna podrška specijalnih mentora u dobrovoljnoj šemi deradikalizacije.

Dve trećine osoba su se u programu našle zbog strahova od islamističkog ekstremizma, a 10 odsto njih - zbog krajnje desničarskih stavova.

Inače, ministarka unutrašnjih poslova Britanije sastala se ove nedelje sa predstavnicima "Fejsbuka", "Gugla", "Majkrosofta" i "Tvitera" u Vašingtonu u okviru napora da se učini više u borbi protiv onlajn ekstremizma.

"Privent" je ključna nit britanske bezbednosne strategije koja je pokrenuta 2003. u cilju borbe protiv ekstremizma nakon napada protiv SAD izvedenih 11. septembra 2001.

Ovaj program je dobio na značaju nakon samoubilačkog napada izvedenog 2005. na londonsku mrežu javnog prevoza, u kojem su ubijene 52 osobe, ali i nakon uspona Islamske države proteklih godina.

Otkako je uspostavljen, ovaj program prate tvrdnje da se koristi radi špijuniranja muslimanskih zajednica, a vladin ukaz iz 2015. kojima se javnim institucijama kao što su škole, zdravstvene ustanove i univerziteti nalaže da prijave zabrinutost, dodatno je pojačao strahove, napominje britanska agencija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Ovo su bili poslednji trenuci života ubijenog pekara! Evo šta se tačno odigralo u staklorezačkoj radnji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track