(VIDEO) SAKAŠVILI POSTAVIO ULTIMATUM: Porošenko ima rok do 3. decembra da ispuni zahteve demonstranata
Foto: AP

PROTESTI U KIJEVU

(VIDEO) SAKAŠVILI POSTAVIO ULTIMATUM: Porošenko ima rok do 3. decembra da ispuni zahteve demonstranata

Planeta -

Bivši guverner Odeske oblasti i bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili izjavio je da će sledeće narodno veće ispred zdanja Vrhovne rade Ukrajine u Kijevu biti održano 19. novembra. Pre večerašnjeg skupa Sakašvilijevih pristalica u centru Kijeva održan je marš u kojem je učestvovalo oko 400 ljudi.

Prema Sakašvilijevim rečima, narodna veća će se održavati svake nedelje, sve do 3. decembra. Ukoliko do tada ne budu ispunjeni zahtevi demonstranata, uslediće procedura narodnog impičmenta predsednika Ukrajine i drugih predstavnika vlasti, rekao je Sakašvili.

On i njegove pristalice zalažu se za ukidanje poslaničkog imuniteta, stvaranje antikorupcijskog suda i promene izbornog sistema.

U Kijevu je ceo dan lila kiša, koja je potom prešla u sneg. Prema navodima policije, u maršu je učestvovalo oko 400 ljudi.

Skup je protekao mirno, a demonstranti su prošli centralnim ulicama Kijeva, od Mihajlovskog trga, preko Majdana nezavisnosti, do Vrhovne rade Ukrajine. Usput su odali poštu poginulima tokom masovnih nereda 2014. godine. Među učesnicima šetnje bio je i Sakašvili, koji je izjavio da je došao sa ženom i detetom.

foto: AP

Sakašvili je izjavio da će na narodnom veću biti objavljen "odlučujući plan daljih dejstava".

U početku je na mitinzima ispred Rade, koji su počeli 17. oktobra, osim Sakašvilijevog Pokreta novih snaga, učestvovalo više političkih snaga različitih orijentacija. Međutim, nakon prve nedelje mitinga, većina je najavila povlačenje iz protesta. Jedno partija Sakašvilija nastavlja da podržava akciju.

Tokom govora ispred Rade 7. novembra političar je najavio svoju spremnost da 3. decembra započne proceduru "narodnog opoziva" predsednika zemlje Petra Porošenka, ukoliko vlasti nastave da ignorišu zahteve demonstranata.

Prema Ustavu Ukrajine, opoziv može da se objavi ukoliko je predsednik izvršio državnu izdaju ili drugi zločin.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track