OBAVEŠTAJCI OPLELI PO TRAMPU: On se plaši Putina, ruski predsednik ga je izigrao!
Foto: EPA

opasno

OBAVEŠTAJCI OPLELI PO TRAMPU: On se plaši Putina, ruski predsednik ga je izigrao!

Planeta -

Dvojica bivših rukovodilaca američkih obaveštajnih službi Džon Brenan i Džejms Klaper izrazili su strahovanje da je ruski predsednik Vladimir Putin izigrao predsednika SAD Donalda Trampa, nakon njegovih izjava o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016, prenosi Si-En-En.

Nakon kratkog susreta koji su dvojica lidera imali na marginama samita članica Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u vijetnamskom letovalištu Da Nang, Tramp je sugerisao da veruje da je Putin bio iskren kada je rekao da se Moskva nije mešala u američke predsednicke izbore prošle godine.

"Pretnja koju Rusija predstavlja je očigledna. Pokušati da predstavite to na bilo koji drugi način, ja mislim da je zapanjujuće i da zapravo predstavlja opasnost po našu državu", rekao je Klaper, bivši direktor administracije za obaveštajne agencije u SAD.

Brenan, koji je bivši direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) istakao je da je po njegovom mišljenju "nejasno" zbog čega Tramp nije eksplicitnije osudio Putina kad to predstavlja "problem nacionalne bezbednosti".

"Zaista mislim da Kinezi i Rusi misle da mogu da ga izigraju", rekao je Brenan i istakao da se "iz nepoznatog razloga" Tramp možda plaši Putina.

"Mislim da je Tramp iz nekog razloga bio zastrašen Putinom. Ono što on radi sa Rusima je možda iz naivnosti, neznanja ili straha", rekao je on.

Kako je ranije preneo Rojters, Tramp je pokušao danas da razjasni konfuziju u vezi sa tim da li je prihvatio negiranje mešanja u prošlogodišnje američke predsedničke izbore, koje mu je u subotu izneo predsednik Rusije.

Na konferenciji za medije u Vijetnamu Tramp se distancirao od jučerašnjih komentara kojima je sugerisao da veruje Putinu, zbog čega su usledile kritike iz SAD čije su obaveštajne agencije odavno zaključile da se Rusija mešala u izbore zahvaljujući kojima je Tramp ušao u Belu kuću.

"Kada je reč o tome da li ja verujem ili ne, ja sam na strani naših agencija, posebno u sadašnjem sastavu. Pošto ih sada vode fini ljudi, veoma verujem našim obaveštajnim agencijama", kazao je Tramp nakon sastanka sa vijetnamskim predsednikom Tran Djaj Kvangom.

Tramp je juče, prilikom dolaska u vijetnamsku prestonicu Hanoj nakon završetka samita APEC, izjavio da ima dobar odnos sa ruskim predsednikom Putinom za kojeg je kazao da se "uvredio zbog optužbi za mešanje u predsedničke izbore u SAD".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track