(VIDEO) EU PRAVI SVOJ NATO: Potpisan pakt o stvaranju jedinstvene evropske vojske
Belgijski vojnici ispred zgrade EU, Foto: AP

neočekivano

(VIDEO) EU PRAVI SVOJ NATO: Potpisan pakt o stvaranju jedinstvene evropske vojske

Planeta -

Zemlje EU zvanično su pokrenule novu eru u oblasti odbrambene saradnje potpisivanjem pakta koji predviđa zajednička ulaganja u vojsku i projekte razvoja kako bi se pomoglo EU da se suprotstavi bezbednosnim izazovima.

Pakt su potpisale 23 od 28 zemalja članica EU, poznat i kao "stalna strukturna saradnja" (PESCO), prenosi AP i dodaje da su među zemljama koje nisu potpisale program bile Velika Britanija koja napušta Uniju i Danska.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da su države već podnele više od 50 zajedničkih projekata u oblasti odbrambenih sposobnosti i vojnih operacija.

Prema njenim rečima PESCO, koji se finansira iz fonda za odbranu EU, omogućiće državama članicama da iskoriste ekonomiju Evrope i u tom smislu ispune postojeću prazninu proizvodnje.

U ranije objavljenoj studiji eksperata iz EU SAD se više ne posmatra kao najbitniji saveznik i smatra se da Berlin treba da se u pitanjima odbrane više koncentriše na EU umesto na NATO.

To je rezultat upita adresiranog na oko 200 stručnjaka za odbranu iz politike, biznisa, međunarodnih organizacija i medija, kojeg je Friends od Europe, briselska "fabrika razmišljanja“ objavila paralelno sa odgovarajućom knjigom.

U njima se tvrdi da je privredno najsnaženija zemlja Evrope do sada, što se tiče pitanja odbrane, živela o trošku svojih partnera a da sada mora više da učini za sopstvenu odbranu.

Kurir.rs/Tanjug/DW

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Direktor RTB Bor beži iz Srbije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track