EVROPA PUCA PO ISTOM SCENARIJU KAO NEKADA JUGOSLAVIJA: Slovenački ekonomista upozorava da EU ima 3 moguća scenarija!
Foto: Profimedia

istorija se ponavlja

EVROPA PUCA PO ISTOM SCENARIJU KAO NEKADA JUGOSLAVIJA: Slovenački ekonomista upozorava da EU ima 3 moguća scenarija!

Planeta -

Evropska unija i evrozona nalaze se pred sličnim dilemama kao i bivša Jugoslavija početkom 90-ih godina, bar kada je reč o daljem ujednačavanju poreskih sistema država članica, smatra jedan od najpoznatijih slovenskih ekonomista, akademik Jože Mencinger.

"Hoće li EU postati finansijska unija? Ja vidim tri moguća scenarija, po uzoru na one iz bivše Jugoslavije", rekao je Mencinger na konfrenciji o porezima koja je danas održana u Zagrebu, prenosi Jutarnji list.

foto: Printskreen Youtube

Prvi "konfederalni" model, kako je naveo, podrazumeva potpunu fiskalnu decentralizaciju, u kojoj fiskalna politika ostaje u nadležnosti država članica.

Drugi model znači sklapanje fiskalnog pakta, što je i trenutna situacija, u kojoj članice samo mali deo svojih prihoda prepuštaju zajedničkoj EU blagajni.

Treći model je fiskalna unija, u kojoj bi članice dobar deo svojih fiskalnih prihoda prepustile zajedničkom budžetu Unije, što bi, u suštini, bio "federalni" model, kakav je postojao u bivšoj SFRJ.

Analize koje je Mencinger radio za zonu evra i EU pokazuju da bi takav, "jugoslovenski" model, značio da bi se bogatije članice odrekle velikih prihoda koje ubiru u korist zajedničkog budžeta, a taj bi se novac potom prebacivao i u slabije razvijene članice.

Pojednostavljeno rečeno, bogatije članice EU bi time, bar na prvi pogled, bile na gubitku, a siromašnije na dobitku.Međutim, bogatijima bi se to vratilo kroz povećanje standarda u slabije razvijenim članicama, pa bi na kraju i one bile u plusu.

Ivana Maletić, hrvatska predstavnica u Parlamentu EU, upozorila je, da teško može da s egovori o fiskalnoj uniji kad je deo članica EU, među kojima i Hrvatska, van evrozone i dok se ne postigne i veći stepen monetarne integracije. Potrebno je, dodala je, poraditi na smanjenju razlika u stepenu razvijenosti među članicama.

"U protivnom, imaćemo dalje podele unutar EU", istakla je Maletićeva.

Kurir.rs/Tanjug

Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Direktor RTB Bor beži iz Srbije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track