(VIDEO) NOVI ŠOK SA ANTARKTIKA: Ogromni glečer, veličine Balija, raspada se na komade!
Foto: Printscreen Facebook

nasa sve snimila

(VIDEO) NOVI ŠOK SA ANTARKTIKA: Ogromni glečer, veličine Balija, raspada se na komade!

Planeta -

U julu ove godine NASA je iz svemira snimila ogromnu santu leda, površine oko 5.800 kvadratnih kilometara, koja se odvojila od Antarktika.

Santa A-68 veličine kao ostrvo Bali, koja se odcepila od ledene ploče Larsen C na Antarktiku jedna je od najvećih ikada zableženih. Posle odlamanja, ploča Larsen C smanjila se za oko 12 posto.

Problem s ovakvim pucanjem je što led, pre nego što se odvoji, blokira i usporava klizanje novoga sa kopna. Posle pucanja, klizanje leda na kopnu se ubrzava. Naučnici upozoravaju da će iovakvih cepanja u budućnosti biti sve više.

Na Antarktiku trenutno je leto, a A-68 putuje prema arhipelagu Južna Džordžija i Južna Sandvička ostrva, у južnom Atlantika. Na svom putu ovaj glečer se postupno raspada pa nastaju brojni manji.

Prošle nedelje 12. novembra članovi NASA-ine inicijative za snimanje 3D mapa glečera, leteli su nad A-68 avionom P-3 koji je opremljen najsofisticiranijim mernim instrumentima.

Zahvaljujući povoljnim meteorološkim prilikama, snimci iz vazduha vrlo su jasni.

„Neverovatan je taj osećaj kada svojim očima vidite nešto što ste pre videli samo na fotografijama. Do danas glečer Larsen C videla sam samo na satelitskim snimcima objavljenim u avgustu 2016.

Antarktik je tada privlačio pažnju zbog ogromne pukotine, a sve se na kraju završilo odvajanjem ogromnog glečera“, napisala je Ketrin Hansen.

„ Većina glečera koje sam videla izgledali su relativno maleni i kompaktni , Međutim, to nije tako i sa ovim. A-68 je toliko velik da i dalje izgleda kao da je deo ledene ploče. Ipak, ako pogledate u daljinu, vidite tanku crtu vode između glečera i početka otcepljene ledene sante“, dodala je. Zahvaljujući fotografijama i snimcima uz pomoć gravimetra, koji meri količine vode ispod glečera, naučnici imaju prilično jasnu predstavu o ključnim svojstvima A-68, koja će im pomoći u daljem praćenju njegovog kretanja, kao i procesa kroz koje će da prolazi.

Kurir.rs/index.hr

Foto printscreen Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo zbog čega Zoran Marjanović u zatvoru ne priča o pokojnoj Jeleni?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja