TRAMP VEOMA ZADOVOLJAN: Ugled SAD u svetu nikada nije bio jači
Foto: EPA, Foto: EPA/Aaron Favila

POSLE AZIJSKE TURNEJE

TRAMP VEOMA ZADOVOLJAN: Ugled SAD u svetu nikada nije bio jači

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas, po povratku sa višednevne turneje po Aziji, da je to bilo "istorijsko i izuzetno uspešno putovanje", koje je pokazalo da "ugled SAD u svetu nikada nije bio jači".

Tramp je to rekao u obraćanju iz Bele kuće, nakon što je obišao pet azijskih zemalja, istakavši da želi da američki narod obavesti o svom "ogromnom uspehu", prenosi AP.

On je svoje putovanje nazvao "istorijskim" i naglasio da su SAD tretirane sa "neverovatnom toplinom, gostoprimljivošću i, što je najvažnije, poštovanjem".

Ključni cilj Trampove skoro dvonedeljne turneje u okviru koje je posetio Japan, Južnu Koreju, Kinu, Vijetnam i Filipine, bio je, prema njegovim rečima, da stavi naglasak na poštenu i uzajamnu trgovinu.

Tramp je ocenio "neprihvatljivim" da američki trgovinski deficit sa drugim zemljama bude oko 800 milijardi godišnje.

"Počećemo da taj deficit smanjujemo što je brže moguće", istakao je, ne preciziravši kako planira da postigne taj cilj.

SAD i Kina su se, kako je naveo, saglasile da je sporazum sa Severnom Korejom tipa "zamrzavanje za zamrzavanje" - neprihvatljiv, a pod tim podrazumeva predlog, koji su podržale Kina i Rusija, prema kojem bi Pjongjang zamrzao svoj nuklearni program dok bi zauzvrat SAD i Južna Koreja obustavile vojne vežbe, navodi američka agencija.

Tramp je, sumirajući rezultate svoje turneje po Aziji, rekao i da kineski predsednik Si Djiping priznaje da nuklearna Severna Koreja predstavlja "veliku pretnju".

Predsednik SAD je, takođe, rekao da je cilj denuklearizacija Severne Koreje, upozorivši da vreme ističe i podsetivši da su SAD jasno stavile do znanja da "sve opcije ostaju na stolu".

Američka agencija primećuje da je Tramp, tokom obraćanja naciji o svom 12-dnevnom putovaju po Aziji, dva puta pio vodu.

Pri tom, AP podseća da je tokom predsedničke kampanje 2016. Tramp često ismevao svog tadašnjeg rivala, senatora sa Floride Marka Rubija, zbog čestih pauza radi ispijanja vode, a da je 2015. za Rubija rekao da "nikada nije video mladog coveka koji se toliko znoji i pije toliko vode".

Tramp je novinarima na kraju turneje, uoči polaska sa Filipina za SAD, juče najavio da će održati "važan govor" o trgovini i svojim naporima protiv severnokorejske nuklearne pretnje.

Predsednik SAD doputovao je u Vašington u utorak uveče, a odmah po dolasku je nastavio svoju jutarnju rutinu tvitovanja, gde je napisao da su SAD "ponovo poštovane" u azijsko-pacifičkom regionu i istakao da će narod "videti plodove njegovog dugog, ali uspešnog putovanja u mnogim narednim godinama".

Nije poštedeo ni svoju omiljenu "metu" među medijima, Si-En-En, rekavši da je bio "primoran" da gleda tu televiziju tokom putovanja i, kako je istakao, "da ponovo uvidi koliko je loša i lažna".

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track