RASTE BROJ POGINULIH U GRČKOJ: Poplave do sada odnele 16 života
Foto: EPA

katstrofa

RASTE BROJ POGINULIH U GRČKOJ: Poplave do sada odnele 16 života

Planeta -

Broj poginulih u poplavama, koje su u sredu pogodile Grčku, porastao je na 16, nakon što su vatrogasci pronašli telo muškarca u poplavljenom podrumu jedne kuće u mestu Nea Peramos, zapadno od Atine.

Američka agencija AP javlja da su danas nastavljene operacije potrage i spasavanja za još četiri osobe, čiji je nestanak prijavljen otkako su poplave pretvorile puteve u bujice blata i šuta.

Istovremeno, stanovnici zapadnih oboda grčke prestonice Atine danas su pokušavali da očiste nered koji su izazvale bujične poplave kada su prošle kroz njihove krajeve dan ranije, u vreme kada se broj poginulih povečhao nakon što su spasilačke ekipe pronašle još jedno telo tragajući za nestalim osobama.

Od 23 povređenih, 12 se još nalazi u bolnici, među kojima je i 82-ogodišnja žena za koju se navodi da je u ozbiljnom stanju na odeljenju za intenzivnu negu, saopštio je Nacionalni centar za zdravstvene operacije.

Olujno nevreme ni danas nije zaobišlo Atinu, a dovelo je i do privremenog prekida saobraćaja na jednoj od glavnih avenija u grčkoj prestonici, ali nije izazvalo bujične poplave.

Posledice poplava u Grčkoj, foto: EPA

Vatrogasna služba saopštila je danas da je primila 660 poziva kako bi pomogla u ispumpavanju vode iz poplavljenih domova i poslovnih prostorija od srede ujutru, a da je spasila 88 osoba zarobljenih u domovima i vozilima.

Sve vatrogasne službe na širem području Atine ostaće u stanju pripravnosti jer vremenske prognoze predviđaju nastavak nevremena u toj oblasti, navodi AP.

Ranije je grčki premijer Aleksis Cipras proglasio nacionalnu žalost. "Ovo su veoma teški trenuci za Grčku. Proživljavamo veliku katastrofu", rekao je Cipras u obraćanju javnosti, prenosi Rojters.

Grčki premijer je naveo da će bez odlaganja biti usvojene mere podrške za ugrožena domaćinstva i preduzeća. Mnogi su ostali bez krova nad glavom nakon što je vodena stihija poplavila dva priobalna grada, Nea Peramos i Mandra, zapadno od grčke prestonice, posle obilne kiše koja je padala celu noć utorak na sredu.

Posledice poplava u Grčkoj, foto: EPA

Najteže pogođena oblast bila je Madra, gde su zabeleženi skoro svi smrtni slučajevi. Prema navodima zvaničnika, oko 500 domova i poslovnih prostorija je oštećeno.

Neki stanovnici su bili primorani da se popnu na krovove i balkone, dok je bujica nosila mnoge automobile, rušeći zidove kuća.

Bujične poplave, koje su usledile nakon teške oluje tokom noći, nosile su sa sobom vozila, urušavale zidove, potopile ribarske brodove i preplavile deo glavnog autoputa.

"Ovo je biblijska nesreća...Sve je nestalo", rekla je gradonačelnica Mandre Jana Krikuku televiziji ERT. Mandra i Nea Peramos zajedno imaju oko 20.000 stanovnika, a mnoge kuće su tamo građene neplanski.

Atinski tužilac je naložio hitnu preliminarnu istragu o uzrokovanim smrtnim ishodima i uništenju, a istražuje i moguće prekršaje u urbanom planiranju.

Obilne kiše ovog tipa nisu uobičajena pojava u Grčkoj, gde slaba infrastuktura može da građane dovede u rizičnu situaciju u slučaju poplava, napominje Rojters.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Štrajk u pošti ugrožava celu Srbiju !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track