Mugabea nasleđuje još gori diktator!
Foto: AP, Fonet/AP

Ko je Emerson Mnangagva, „privremeni“ predsednik Zimbabvea

Mugabea nasleđuje još gori diktator!

Planeta -

Nemilosrdni ubica... Nadimak novog šefa države je Krokodil i umešan je u masakr 20.000 pripadnika plemena Ndebele tokom osamdesetih

Nadimak Emersona Mnangagve je Krokodil, po životinji koja važi za surovu i jaku i od koje nema spasa ako vas ščepa oštrim zubima.

Iskusan gerilac

Mnangagva je decenijama bio čovek od najvećeg poverenja Roberta Mugabea, koga je vojska posle 37 godina provedenih na vlasti stavila u kućni pritvor izvršivši puč. On je obuku za gerilsku borbu prošao u Kini. Zalaže se za ekonomski nacionalizam i nastavak proterivanja stranih firmi iz zemlje. Oni koji ga poznaju kažu da Krokodil voli da radi iz senke:

- Kada ga priterate uza zid, on pravi šale i izbegava ozbiljnu diskusiju. On je varalica i odlično se snalazi u vrhu vlasti. Svestan je svog imidža i krije se od javnosti - rekao je jedan visoki političar iz Hararea, koji je želeo da ostane anoniman.

Iskoristio priliku da dođe na vlast... Emerson Mnangagva, foto: Tviter/Ciru Wa mum

Osuđen na smrt

Mnangagva je politikom počeo da se bavi u zatvoru, nakon što je šezdesetih osuđen na smrt zbog borbe protiv belih osvajača u Rodeziji, tadašnjem Zimbabveu. Tada je imao samo 19 godina, zbog čega je pomilovan. Ćeliju je delio sa svojim političkim ocem Mugabeom. Prošao je sve strukture vlasti. Bio je ministar pravde, državne bezbednosti i predsednik parlamenta. Za razliku od Mugabea, koji je intelektualac, on nema formalno obrazovanje.

foto: Printscreen

Sudbina smenjenog Mugabea

SVEŠTENIK PREGOVARA O EGZILU

Katolički sveštenik posreduje u pregovorima koji imaju za cilj odlazak Mugabea iz političkog života i najverovatnije u egzil. Iako ima 93 godine, Mugabe insistira da može da bude uklonjen samo glasanjem za novo vođstvo vladajuće stranke Zanu-PF.

Opozicija je potvrdila da se u Harare vratio opozicioni lider Morgan Cvangiraj, koji je bio u inostranstvu na medicinskom tretmanu pošto je oboleo od raka.

Prijatelji iz daleke Azije

Kina Odobrila Akciju Armije

Puč u Zimbabveu izveden je bez kapi krvi, kako to ističu iz vojske koja je preuzela vlast, a zeleno svetlo za odlazak Roberta Mugabea stigao je iz Kine! Naime, kako prenose broji mediji, general Konstantino Čivenga, glavnokomandujući armije Zimbabvea, prošle nedelje je bio u Pekingu, gde je tražio i dobio odobrenje za svrgavanje Mugabea. Veze Zimbabvea i Kine datiraju još iz vremena borbe za nezavisnost. Mugabe je tada bio lider manjeg pokreta otpora, koji je podržavala KP Kine, dok je većinski pokret podržavao SSSR. Kina stoji iza više infrastrukturnih projekata u ovoj zemlji.

(Kurir.rs/Foto: AP, Fonet/AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja