(VIDEO) ZABORAVITE LANSIRANJE SA ZEMLJE, KIM RAKETE NA SAD ŠALJE NA  DRUGI NAČIN: Pakleni plan Pjongjanga gotovo sproveden u delo!
Foto: AP, EPA

lukavo

(VIDEO) ZABORAVITE LANSIRANJE SA ZEMLJE, KIM RAKETE NA SAD ŠALJE NA DRUGI NAČIN: Pakleni plan Pjongjanga gotovo sproveden u delo!

Planeta -

SAD tvrde da imaju slike snimljene 5. novembra koje pokazuju neobičnu aktivnost u brodogradilištu Sinpo Saut.

"Prisustvo nečega što liči na delove trupa podmornice u brodogradilištu sugeriše izgradnju nove podmornice, moguće sa balističkom raketom SINPO-C - nastavkom trenutne eksperimentalne SINPO klase podmornica sposobnih da nose balističke projektile", stoji u izveštaju. Dodaje se da je u protekloj godini primećena isporuka delova u dva brodogradilišta u kojima se navodno nalazi podmornica.

Severna Koreja je krenula u trku da razvije podmornice sa nuklearnim raketama koje bi mogle da dođu do SAD, što je izazvalo veliku krizu u kojoj je predsednik Donald Tramp rekao da "sve opcije ostaju na stolu".

Takođe veruje se da Pjongjang radi na čvrstom gorivu za rakete namenjene lansiranju sa podmornica.

Vlasti Severne Koreje su su još 2016. izvršile probu lansiranja balističke rakete sa podmornice , što je ocenjeno kao veliki uspeh koji je toj zemlji pružio još jedno sredstvo za moćni nuklearni napad".

Raketa je po lansiranju prešla put od oko 30 kilometara, izjavio je kasno tada jedan zvaničnik južnokorejskog Ministarstva odbrane.

"Taj test je u potpunosti potvrdio pouzdanost korejskog podvodnog sistema za lansiranje i savršeno ispunio sve tehničke zahteve za izvođenje podvodnog napada", saopštila je tada severno korejska agencija KCNA.

Ta agencija je citirala i Kim Džong-una, koji je rekao da će "uspešno testiranje pomoći značajnom povećanju sposobnosti severnokorejske vojske da sprovodi podvodne operacije, a ubuduće će moći kad god bude želela da gađa južnokorejske marionetske snage i američke imperijaliste".

Kurir.rs/Daily star

Foto: AP, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track