(VIDEO) UKLETI DRAGULJ KOJI DONOSI SMRT: Svako ko ga je nosio ili dotakao završio je na najeziviji mogući način
Foto: YT Printscreen

jezivo

(VIDEO) UKLETI DRAGULJ KOJI DONOSI SMRT: Svako ko ga je nosio ili dotakao završio je na najeziviji mogući način

Planeta -

Prema legendi, veliki plavi dijamant po imenu Houp (Nada), ukraden iz hrama sa statuue boginje Site u Indiji, prati kletva koja donosi lošu sreću, čak i smrt ne samo vlasniku, već i svakome ko ga dotakne

Izrazito vredan i prelepi plavi dijamant po imenom Houp vekovima je sejao samo propast, nesreću i smrt, ako je verovati volšebnoj istoriji samog predmeta.

Osim lepotom, ovaj predmet divljenja i čežnje, već stolećima pleni pažnju svojim fascinantnim poreklom, ali i verovanjem da donosi nesreću svakome ko ga nosi, pa čak i onome ko ga samo dotakne. U tamno plavoj boji, težak 45,52 karata jedan je od najvećih i najvrednijih ikada pronađenih dragulja u svetu. Navodno je osiguran na čak 250 miliona dolara.

Prema legendi, dijamant je ukraden sa statue hindu boginje Site, supruge boga Rame, na kojoj je predstavljao oko i od tada je proklet svako ko dođe u direktni kontakt s njim.

Sveštenika koji ga je ukrao zadesila je mučenička smrt. On ga je pre toga prodao francuskom trgovcu i iskusnom poznavaocu dragulja Žanu Baptistu Tavernieru.

On je 1668. plavi dijamant kao i još neke dragulje prodao francuskom kralju Luju XIV. Vratio se zatim u Indiju, presrećan što je zaradio puno novca.

'Ubica' francuske kraljevske porodice

Dok je polako putovao u svom karavanu Taverniera su napali divlji psi i doslovno izgrizli do smrti. Francuski kralj je odlučio da smanji dijamant da bi ga nosio kao nakit. Dao ga je da se izbrusi u obliku srca koje je težilo 67 karata i nazvao ga je "Plavi dijamant kraljevske krune" ili "Francusko plavetnilo". Draguljar koji ga je obrađivao naprasno je preminuo. Kraljev ministar ga je pozajmio za bal, ali je optužen za proneveru i ubrzo umro u zatvoru. Kralj je pak uskoro ostao bez sina, dva unuka i praunuka i umro je u ogromnim dugovima. Dijamant je ostao u vlasništvu francuske krune.

Poslednji su ga nosili kralj Luj XVI. i Marija Antoaneta pre nego što su skončali na giljotini.

Posle toga je bio u vlasništvu holandskog draguljara kom je sin ukrao dijamant. Draguljar je ubrzo posle toga umro, a njegov sin je počinio samoubistvo. Jedno vreme dijamantu se gubio svaki trag, a onda je došao u ruke bogatom engleskom bankaru Henriju Filipu Houpu, po kome je dijamant dobio svoje današnje ime - nada. Bankar je ubrzo upao u finansijske probleme i morao sve da proda pa tako i dijamant. Naredni vlasnik izvršio je samoubistvo, dijamant je jedno vreme bio i kod ruskog princa Ivana Kanitovskog koji je ubijen. Tokom oktobarske revolucije princa je narod linčovao i raskomadao mu telo.

Uništio skladnu bogatašku porodicu

Turski sultan Abdul Hamid kojeg su zvali Krvavi i Prokleti ga je 1908. godine kupio za omiljenu konkubinu koju je posle samo nekoliko meseci ubio. Sultan je nedugo potom svrgnut s prestola.

Nakon toga vlasnici kamena postaju bogati supružnici Evelin Volš i Ned Meklin, čiji je otac bio vlasnik novina "Vašington Post".

Ali i njihov život se tada pretvara u tragediju. Prvo je umrla majka tajkuna Meklina, a zatim i otac njegove supruge Evelin. Njihov najstariji sin, posle čijeg rođenja je kupljen dijamant, poginuo je u automobilskoj nesreći u desetoj godini života. Ned, skrhan tugom za izgubljenim detetom, počeo je da se opija i na kraju je i njihov brak propao. Ćerka im je umrla u 25. godini od prevelike doze tableta za spavanje. Godinu dana kasnije od upale pluća umire i Evelin.

Nesreća poštara koji ga je vozio u muzej

Nakon njih dijamant kupuje draguljar Hari Vinston koji ga je posle osam godina poklonio muzeju Smitsonian u Vašingtonu. Poslao ga je poštom, kao što uvek šalje dragulje. Džejms Tod, poštar koji je dijamant doneo u muzej, ubrzo nakon isporuke je slomio nogu prelazeći prugu, potom izgubio i ženu i doživeo saobraćajnu nesreću. Tom prilikom ispao je iz auta i povredio se, dok se njegov pas ugušio ogrlicom.

Ukleti dijamant već više od pola veka boravi u muzeju Smitsonian u Vašingtonu i sada je u vlasništvu američkog naroda. Tamo je očito pronašao mir. Ipak, ne čudi da su godinama u muzej stizala brojna protestna pisma uznemirenih građana...

(Kurir.rs/24sata.hr)

(Foto: YT Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Odlazak diktatora! Mugabe smenjen sa čela stranke, vojska i ulica pojačavaju pritisak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track