EVO TI IMUNITET, SAMO IDI: Mugabeova ostavka već napisana, evo šta zahteva da bi se povukao s vlasti!
Foto: AP, Foto: AP

CNN TVRDI

EVO TI IMUNITET, SAMO IDI: Mugabeova ostavka već napisana, evo šta zahteva da bi se povukao s vlasti!

Planeta -

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe pristao je na uslove pod kojima će podneti ostavku i da je već sastavljen je nacrt pisma o njoj, izjavio je za CNN neimenovani zimbabveanski zvaničnik direktno upoznat sa pregovorima.

Ovaj izvor kazao je američkoj televiziji da su generali koji pregovaraju sa Mugabeom pristali na mnoge od njegovih zahteva, uključujući dodeljivanje imuniteta njemu i supruzi Grejs, kao i pravo da zadrže privatnu imovinu.

Prema tom izvoru, cilj Mugabeovog televizijskog obraćanja u nedelju, za koji CNN navodi da je izgledalo da se predsednik protivi pozivu da odstupi sa vlasti, bio je da Mugabe javno objavi da je prošlonedeljna vojna akcija, tokom koje su pritvorili njega i saradnike, bila u skladu s ustavom.

"Kako bi formalno došlo do ostavke, neophodno je prvo poslati pismo predsedavajućem parlamenta", dodao je taj izvor.

AP je objavio da su Zimbabveanci bili razočarani jer njihov dugogodišnji predsednik Robert Mugabe nije podneo očekivanu ostavku u televizijskom obraćanju, a generalni sekretar udruženja ratnih veterana Zimbabvea Viktor Matemadanda zapretio je da će vojska Mugabea "suočiti s narodom".

"Mugabe se poigrava s narodom Zimbabvea. Složio se da se povuče, a onda se sa nama poigrava u poslednjem trenutku", rekao je Matemadanda za AP, ističući da se oseća izneverenim jer Mugabe nije podneo ostavku.

Matemadanda je rekao i da će ratni veterni ponovo okupiti narod na protestima i najavio da će "ovoga puta vojska suočiti Mugabea s narodom".

Zimbabveanci, koji su se večeras okupili u prestonici da proslave Mugabeovu očekivanu ostavku, kažu da bi bili srećni, "uprkos svemu što je učino", da je Mugabe otišao s vlasti dostojanstveno, dok neki među njima kažu da je Mugabe "diktator i uvek će to biti".

Mugabe u večerašnjem obraćanju nije ni pomenuo ostavku, a najavio je da će predsedavati kongresu vladajuće partije ZANU-PF sledećeg meseca, iako ga je ta stranka smenila sa funkcije svog lidera nekoliko sati uoči govora, preneo je Rojters.

Mugabe je rekao da je svestan kritika koje mu upućuju partije, vojska i javnost, ali nije komentarisao mogućnost da podnese ostavku.

On se, na početku obraćanja, rukovao sa vojnim liderima koji su ga stavili u kućni pritvor pre samo nekoliko dana.

"Stubovi države ostali su funkcionalni usred krize", rekao je 93-godišnji Mugabe, završivši obraćanje rečima: "Hvala vam i laku noć".

Lider zimbabveanskih ratnih veterana Kris Mucvangva rekao je da planira da se procedura opoziva Mugabea odvije po planu, nakon što on nije podneo ostavku u obraćanju naciji.

Mucvangva je Rojtersu, odmah po završetku Mugabeovog govora, rekao da će ljudi izaći na ulice Hararea u sredu.

Samo nekoliko sati pre njegovog obraćanja na televiziji, Centralni komitet vladajuće partije rekao je Mugabeu da podnese ostavku na funkciju predsednika do sutra u podne, ili mu već sutradan sledi opoziv.

Time je vladajuća partija pokušala da obezbedi mirno okončanje njegovog mandata posle de facto puča, ocenjuje Rojters.

Zimbabveanski državni list "Herald" navodi da je Mugabe pre govora imao sastanak iza zatvorenih vrata s vojnim generalima koji su ga stavili u kućni pritvor pre nekoliko dana, a zvaničnik blizak pregovorima o Mugabeovom povlačenju rekao je uoči njegovog obraćanja da se on sprema da podnese ostavku posle 37 godina na vlasti.

Zimbabveancu su, inače, bili najpre šokirani, a zatim oduševljeni padom najstarijeg šefa države u svetu, koji je obećao da će vladati do smrti.

Mugabe je bio u sve većoj izolaciji otkako je vojska preuzela vlast, dok su desetine hiljada građana juče protestovale u Harareu tražeći njegovo povlačenje.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Žene im došle glave! 5 vladara koji su izgubili vlast zbog supruga, a tu su i dva Srbina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track