PROŠLO PODNE, MUGABEU ISTEKAO ROK: Predsednik Zimbabvea nije podneo ostavku, sledi opoziv!
Foto: EPA, Foto: EPA

POSLE 37 GODINA NA VLASTI

PROŠLO PODNE, MUGABEU ISTEKAO ROK: Predsednik Zimbabvea nije podneo ostavku, sledi opoziv!

Planeta -

Rok koji je vladajuća partija Zimbabvea ZANU-PF postavila predsedniku te zemlje Robertu Mugabeu da ode sa vlasti, ili se suoči sa smenom u parlamentu istekao je u podne po lokalnom vremenu.

Agencija navodi da nema vesti o tome kakva će biti sudbina 93-godišnjeg Mugabea, kojeg je ZANU-PF tokom vikenda smenila sa čela stranke, što Rojters naziva sramotnim krajem njegove 37 godina duge vladavine.

Poslanici iz ZANU-PF će se sastati tokom dana u sedištu te partije kako bi razgovarali o započinjanju procedure opoziva Mugabea na sednici parlamenta, čije je zasedanje ranije zakazano za utorak.

Na Univerzitetu Zimbabvea odloženi su ispiti nakon što su studenti počeli da uzvikuju slogane i pevaju pesme protiv Mugabea, koji je pod sve većim pritiskom da podnese ostavku. Rojters je to objavio pozivajući se na očevica s univerziteta.

CNN tvrdi da je Mugabe pristao na uslove pod kojima će podneti ostavku i da je već sastavljen je nacrt pisma sa tekstom ostavke.

Neimenovani zimbabveanski zvaničnik je za CNN rekao da su generali koji pregovaraju sa Mugabeom pristali na mnoge od njegovih zahteva, uključujući dodeljivanje imuniteta njemu i supruzi Grejs, kao i pravo da zadrže privatnu imovinu.

Prema tom izvoru, cilj Mugabeovog televizijskog obraćanja u nedelju, za koji CNN navodi da je izgledalo da se predsednik protivi pozivu da odstupi sa vlasti, bio je da Mugabe javno objavi da je prošlonedeljna vojna akcija, tokom koje su pritvorili njega i saradnike, bila u skladu s ustavom.

"Kako bi formalno došlo do ostavke, neophodno je prvo poslati pismo predsedavajućem parlamenta", dodao je taj izvor.

Mugabe, međutim, u televizijskom obraćanju u nedelju, nije ni pomenuo ostavku, a najavio je da će predsedavati kongresu vladajuće partije ZANU-PF sledećeg meseca, iako ga je ta stranka smenila sa funkcije svog lidera nekoliko sati uoči govora, preneo je Rojters.

Mugabe je rekao da je svestan kritika koje mu upućuju partije, vojska i javnost, ali nije komentarisao mogućnost da podnese ostavku.

Samo nekoliko sati pre njegovog obraćanja na televiziji, Centralni komitet vladajuće partije poručio je Mugabeu da treba podnese ostavku na funkciju predsednika do ponedeljka u podne, ili mu sledi opoziv.

Time je vladajuća partija pokušala da obezbedi mirno okončanje njegovog mandata posle de fakto puča, ocenjuje Rojters.

Zimbabveancu su, inače, bili najpre šokirani, a zatim oduševljeni padom najstarijeg šefa države u svetu, koji je obećao da će vladati do smrti.

Mugabe je bio u sve većoj izolaciji otkako je vojska preuzela vlast, dok su desetine hiljada građana protestovale u Harareu tražeći njegovo povlačenje.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Žene im došle glave! 5 vladara koji su izgubili vlast zbog supruga, a tu su i dva Srbina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track