(FOTO) ATLAS SIGURNOSTI: Ovo je mapa najopasnijih i najbezbednijih zemalja za putovanje
Foto: Profimedia

Kuda putovati?

(FOTO) ATLAS SIGURNOSTI: Ovo je mapa najopasnijih i najbezbednijih zemalja za putovanje

Planeta -

Pre nego što isplanirate vaše naredno putovanje, možda biste želeli da znate koliko je rizićno mesto koje planirate da posetite.

Nova interaktivna mapa rizičnih destinacija za putovanje u 2018. godini nivo bezbednosti zemalja na osnovu kriterijuma bezbednosti na putu, opšte bezbednosti i zdravstvenih usluga. Finska, Norveška i Island trenutno su najbezbednije zemlje, dok je veliki deo Afrike označen kao opasan kada je reč o bezbednosti i sigurnošću na putevima. Takođe, putovanje u afričke zemlje rizično je i kada su u pitanju uslovi za medicinsku zaštitu, kao i u Siriji, Iraku, Avganistanu i Gvajani, dok je rizik nizak u Kanadi, SAD, velikom delu Evrope, Australiji, Novom Zelandu i Japanu. Brazil, Kina i Rusija smatraju se zemljama sa rastućim varijabilnim rizikom kada je reč o zdravlju. Neznatan bezbednosni rizik je na Grenlandu, Islandu, Finskoj, Norveškoj, Švajcarskoj, dok je nizak u SAD, Španiji, Japanu, Novom Zelandu i Australiji.

Ekstremna opasnost po bezbednost postoji u Siriji, Libiji, Južnom Sudanu, Avganistanu, Somaliji, Jemenu i Maliju. Visok nivo zabeležen je u Meksiku, Pakistanu i u delovima Indije.

Kada je reč o bezbednosti na putevima, osim u zemljava u Africi, najveći rizik ovog tipa je u Brazilu, Boliviji, Saudiskoj Arabiji, Iranu i Kazahstanu. SAD se po ovom pitanju nalazi na umerenom nivou. U većini evropskih zemalja je rizik nizak ili veoma nizak, uključujući Japan, Australiju i Novi Zeland. Srbija je u kategoriji bezbednosti ocenjena kao zemlja niskog rizika, dok su uslovi za medicinsku zaštitu ocenjeni kao srednji. Rezultati su takođe pokazali da dve trećine (63 odsto) ljudi smatra da su putovanja postala rizičnija u poslednjih godinu dana, a kao glavne razloge za promenu destinacije navode prirodne katastrofe i bezbednost.

Takođe, 58 odsto biznis turista istaklo je da su svoje planove menjali iz sigurnosnih razloga. Skoro polovina (43 odsto) je morala da menja svoje planove putovanja zbog prirodnih nepogoda, uključujući ekstremne vremenske prilike.

(Kurir.rs/Daily Mail)

(Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track