MONAKO SE ŠIRI NA MORE: Superplan za povećanje prebogate kneževine!
Foto: Profimedia

Milionerima tesno u Kneževini

MONAKO SE ŠIRI NA MORE: Superplan za povećanje prebogate kneževine!

Planeta -

Druga najmanja država na svetu posle Vatikana planira da od Sredozemnog mora otme šest hektara kako bi izgradila 120 luksuznih vila

MONAKO - Malena kneževina na obali Mediterana suočena je s neverovatnim problemom - nema dovoljno prostora da primi sve milionere koji bi došli da žive u ovom poreskom raju!

Zbog toga su vlasti Monaka odlučile da pokrenu projekat proširenja na more, a plan predviđa da se od Sredozemnog mora otme šest hektara pomoću izgradnje veštačkog ostrva na kojem bi bilo izgrađeno 120 luksuznih vila.

Princ dao odobrenje

Ambiciozni projekat je dobio odobrenje princa Alberta Drugog od Monaka, suverena ove malene kneževine, čija je površina tek 1,95 kvadratnih kilometara. Britanski Gardijan prenosi da u Monaku, koji ima 36.000 stanovnika, na svakih 100 stanovnika dođe 35 milionera. Procenjuje se da će ovaj grad u narednih 10 godina naseliti još 2.700 milionera iz celog sveta.

foto: Profimedia

Kolika je pomama za prostorom u Monaku, svedoče i zvanični podaci da je cena jednog metra kvadratnog čak 90.900 evra. To je posle Hongkonga najskuplji kvadratni metar na planeti.

- Potražnja je tako velika da su cene otišle do neba. Nema naznaka da će one pasti i biće samo još veće - potvrđuje Edvard de Male Morgan iz londonske agencije za nekretnine „Najt Frenk“.

Uslovi za papire

Agencija za statistiku Monaka (IMSEE) navodi da tokom 2016. nijedna nova stambena zgrada nije izgrađena. Monako je pre desetak godina imao sličan plan proširenja stambenog prostora na veštačka ostrva. Međutim, taj plan je propao zbog velike finansijske krize. U Monaku ne postoji porez na primanja, bogatstvo ili kapitalnu dobit. Da biste postali stanovnik Kneževine, morate da imate račun u banci na teritoriji Monaka sa depozitom od 500.000 evra, prebivlište i da tamo provodite minimum šest meseci godišnje.

foto: Fonet

Igralište za bogate i slavne

NOLE DOBIJA NOVE KOMŠIJE

Monako je dom velikog broja slavnih i poznatih iz celog sveta. Među njima se nalazi i Novak Đoković, nekada najbolji teniser na svetu. Noletove komšije su, između ostalog, Edi Irvin, Dejvid Kultard, Džejson Baton, Bjern Borg, Karolina Voznjacki, ser Rodžer Mur, Ringo Star i Bono Voks. Đoković u Monte Karlu ima i restoran zdrave hrane „Ekvita“.

Foto: Fonet; Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track