MUGABE IZBEGAO SUDBINU DIKTATORA KOJI SU BEŽALI U DRUGE ZEMLJE: Posle stotina hiljada mrtvih idu u spa centre!
Foto: Profimedia

Pobegli od pravde!

MUGABE IZBEGAO SUDBINU DIKTATORA KOJI SU BEŽALI U DRUGE ZEMLJE: Posle stotina hiljada mrtvih idu u spa centre!

Planeta -

Bivši predsednik Zimbabvea Robert Mugabe imaće penziju od 150.000 dolara, dok će njegova 40 godina mlađa žena Grejs, kada postane udovica, dobijati polovinu ove sume, ali ostaće da žive u raskošnoj palati u Harareu i izbeći sudbinu afričkih vlastodržaca koji su, posle svrgavanja s vlasti, uglavnom bežali u egzil.

Jedan od najzloglasnijih afričkih diktatora, Idi Amin iz Ugande, zamenio je vojničku uniformu skromnom odećom pobožnog čoveka koji mirno živi u Saudijskoj Arabiji, zemlji poznatoj po pružanju gostoprimstva zbačenim despotima, podseća sajt Quartz.

Amin je od odlaska sa vlasti 1979. živeo u egzilu, uglavnom u saudijskom gradu Džedi, gde je i umro 2003. Ovde je svakog meseca dobijao platu i oslovljavan je sa "gospodine predsedniče". Čovek tokom čijeg je režima ubijeno 300.000 ljudi, mirno je išao u prodavnice, spa centre i molio se u džamiji.

foto: Profimedia

U istu zemlju i isti grad sklonio se i zbačeni tuniski predsednik Zine el Abidin ben Ali, kada je u pobuni 2011. okončana 23-godišnja vladavina. Njegov mir u Džedi, na Crvenom moru, danas remete samo zahtevi novih tuniskih vlasti da bude izručen domovini.

Do ove godine je i Robert Mugabe pružao utočište palim autokratama.

Etiopijski diktator Mengistu Hajle Marijam, koji je 14 godina zavodio "crveni teror" i odgovoran je za smrt 100.000 ljudi, 1991. je iz Adis Abebe pobegao u Harare. Mengistu je posle 12-godišnjeg suđenja u svojoj zemlji 2006. optužen za genocid, ali je Mugabe odbijao da ga izruči. Sada kada se promenio predsednik Zimbabvea, njegova sudbina je neizvesna.

Menigistu Hajle Mirijam, foto: Profimedia

Posle krvavog rata s pobunjenicima, somalijski predsednik Mohamed Said Bare napustio je Mogadiš i prebegao u Keniju. Kada su i tu buknuli protesti protiv predsednika Danijela Arap Moija, Said Bare je otišao u Nigeriju, gde je posle četiri godine umro. Nigerija je na kratko ugostila i liberijskog predsednika Čarlsa Tejlora koji je 2003. podneo ostavku. Tejlor je optužen za umešanost u građanski rat u Sijera Leoneu, a međunarodni sud ga je 2012. osudio na 50 godina zatvora.

Pre tri godine, predsednik Burkine Faso Blez Kompaore bio je primoran da podnese ostavku zbog protivljenja javnosti da posle 27 godina vladavine zatraži još jedan mandat.

Kompaore, koji je na vlast došao u puču 1987. godine, utičište je našao u Obali Slonovače.

Kurir.rs/LJ.J.

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! Iz Parova u Vladu Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track