VELIKO UPOZORENJE NAUČNIKA: U pećini otkrili krivca za smrt 800 ljudi, a mogao bi ponovo da krene u smrtonosni pohod
Foto: Profimedia

SVET SE VEĆ IZBORIO SA OVOM EPIDEMIJOM

VELIKO UPOZORENJE NAUČNIKA: U pećini otkrili krivca za smrt 800 ljudi, a mogao bi ponovo da krene u smrtonosni pohod

Planeta -

Grupa kineskih naučnika je u zabačenoj pećini na krajnjem jugozapadu Kine pronašla "zloglasnog ubicu" koji je 2002. godine ubio 800 ljudi i koji bi mogao da krene u novi smrtonosni pohod.

Reč je o varijanti SARS virusa koji sadrži genetske elemente onog SARS virusa koji je napao ljude 2002. godine.

Virus je otkriven na jednoj populaciji šišmiša i virolozi se boje da bi ta varijanta virusa lako sa slepih miševa mogla da pređe na ljude. Boje se da postoje svi elementi koji bi mogli da izazovu sličnu epidemiju.

Te 2002. godine u provinciji Guangdong pojavila se tada misteriozna bolest slična upali pluća. Nazvana je teški akutni respiratorni sindrom (SARS). Virus je zamalo uzrokovao pandemiju između novembra 2002. i jula 2003, s 8.096 poznatih slučajeva i 12 potvrđenih smrti. Od maja 2006, širenje SARS-a je u potpunosti zaustavljeno.

Naučnici su tada rekli da je uzročnik SARS-a varijanta korona virusa i otkrili su genetski slične viruse kod životinja koje su se prodavale na pijacama u Kini. Kasnije je pronađen veliki broj korona virusa povezanih sa SARS-om kod šišmiša. Zaključeno je da je smrtonosna varijanta potekla od slepih miševa, pa je preko larvi prešla na ljude.

foto: Youtube/Printscreen

Naučnici su zato skupili na hiljade slepih miševa širom Kine i uzeli uzorke. Najveći izazov im je bilo da lociraju njihove pećine. Nijedan nije imao tačnu varijantu korona virusa SARS-a nađenog kod ljudi, ali su analize pokazale da se varijante često mešaju.

Stručnjaci su zaključili da se "ljudska" varijanta najverovatnije pojavila iz tih mešanja. Kineski virolozi upozoravaju da smrtonosna epidemija može da se vrati jer se pećine u kojima su našli zaražene slepe miševe nalaze samo kilometar od najbližeg sela.

Kurir.rs/Science alert Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track