(VIDEO) VELIKI PROTESTI ISPRED AMERIČKE AMBASADE I U INDONEZIJI: 10.000 na ulicama protiv odluke o priznavanju Jerusalima!
Foto: AP, Foto: AP

HAOS VEĆ 3. DAN

(VIDEO) VELIKI PROTESTI ISPRED AMERIČKE AMBASADE I U INDONEZIJI: 10.000 na ulicama protiv odluke o priznavanju Jerusalima!

Planeta -

Ispred američke ambasade u prestonici Indonezije Džakarti danas se okupilo oko 10.000 ljudi da protestuje protiv odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela.

Slični protesti koje je uglavnom povela islamska Partija pravde i blagostanja (PKS) takođe su bili održani u mnogim gradovima državi najnaseljenijom muslimanima u svetu.

Ovi protesti su treći po redu i najveći u Indoneziji, od kako je Tramp u sredu objavio da priznaje Jerusalim kao izraelsku prestonicu i najavio premeštanje ambasade SAD iz Tel Aviva u taj grad.

U Džakarti su demonstranti nosili plakate na kojima je pisalo "Ambasado SAD-a, gubi se iz Al Kud-a", "Oslobodite Jerusalim i Palestince" i "Mi smo Palestinci".

Al Kud je arapski naziv za Jerusalim.

U pisanom saopštenju PKS je opisao Trampovu odluku kao "oblik poniženja i provokacije muslimana širom sveta".

Partija je navela da su slični istovremeni protesti održani danas u najmanje deset provincijskih prestonica širom Indonezije.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo oštro je osudio Trampov potez, opisujući ga kao kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija.

Kako agencija podseća, Indonezija je već dugo snažna podrška Palestincima i nema diplomatske odnose sa Izraelom.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja