(VIDEO) JEZIVA PIJACA: Afrikanci stoje u mraku, ruka se spušta jednom na rame i počinje PRODAJA ROBOVA!
Foto: Youtube Printscreen

ROPSTVO I u 21. veku

(VIDEO) JEZIVA PIJACA: Afrikanci stoje u mraku, ruka se spušta jednom na rame i počinje PRODAJA ROBOVA!

Planeta -

Iako je ropstvo u većini država sveta ukinuto još u prošlom veku, u svetu se i dalje trguje muškarcima, ženama i decom kojima je nasilno oduzeta sloboda, a na meti su najčešće ugrožene kategorije ljudi, kao što su migranti.

Na snimku s ove prodaje robova čuje se tok aukcije: "800", kaže aukcionar. "900 ... 1000 ... 1100 ... Prodato." Za 1.200 libijskih dinara, što je ekvivalent 800 dolara. A prodata su dva čoveka. bića.

Jedan od neidentifikovanih momaka koji je prodat u jezivom klipu snimljenim

telefonom je Nigerijac. On izgleda kao da je u dvadesetim godinama i nosi svetlu košulju i uske pantalone.

foto: Youtube Printscreen

Ponuđen je kao deo grupe "velikih, snažnih muškaraca, za rad na farmi".

Posle pojave ovog snimka, CNN je pokušao da proveri njegovui autentičnost pa je grupa novinara otputovala u Libiju da nastavi istraživanje.

Noseći sa sobom skrivene kamere, otišli su na jedno imanje izvan prestonice Tripolija prošlog meseca, gde su svedočili desetinama ljudi koji bivaju prodati na aukciji u razmaku od šest ili sedam minuta.

"Da li nekome treba kopač? Imamo jednog kopača, jakog, snažnog muškarca, on će kopati", kaže prodavac, maskiran u maskiran u mašinu.

"Šta ja nudim, šta ja nudim?".

foto: Youtube Printscreen

Kupci podužu ruke kako cena raste, "500, 550, 600, 650...". U roku od par minuta sve je gotovo i muškarci, pomireni sa svojom sudbinom, predaju se svojim novim "gospodarima".

Ovo je prvi dokaz koji potvrđuje ono čemu svedoče afrički migranti. Na putu ka Evropi krijumčari ih otimaju, siluju ili prodaju. Muče ih dok su na telefonskoj vezi sa svojim porodicama kako bi ih ucenjivali, a u pojedinim zemljama, poput Libije ili Mauritanije, afričke crnce drže kao robove. Čvrstih podataka o tome nema.

U Libiji migrante drže više grupa. Vlada je organizovala 24 zatvora u pokušaju da spreči migrante da nastave put u Evropu. Brojne zatvore vode i milicije, od kojih se neke i trguju ljudima.

Prošle nedelje, na Samitu EU i Afrike u Obali Slonovače, afrički i evropski šefovi vlada dogovorili su se o planu delanja. Procenjeno je da se u Libiji trenutno nalazi između 400.000 i 700.000 migranata iz Potsaharske Afrike.

Prva faza plana predviđa evakuisanje 3.800 uhapšenih migranata iz zemlje u što kraćem roku i, pre svega, njihovo vraćanje u domovinu. Evropska unija će pružiti sredstva za prvu pomoć i povratak.

Dvesta četrdeset Nigerijanaca već je prebačeno avionom. Ruanda je izrazila spremnost da primi 30.000 ljudi, a plan takođe predviđa “konkretne vojne i policijske akcije” za uništavanje lanaca trgovine ljudima, hapšenje krijumčara, zamrzavanje njihovog bogatstva i finansijske sankcije. Libija je najavila istragu o trgovini robovima.

Kurir.rs/CNN

Foto: Printscreen YouTube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kobna greška! Ili šta se desi kada lopov izabere radnju u kojoj su ragbisti da pljačka?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track