PEDOFILIJA U AUSTRALIJI JE NACIONALNA TRAGEDIJA: Nismo dovoljno učinili za našu decu!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

ISTRAGA POKAZALA

PEDOFILIJA U AUSTRALIJI JE NACIONALNA TRAGEDIJA: Nismo dovoljno učinili za našu decu!

Planeta -

Australija decenijama nije bila ispunila obaveze prema svojoj deci, ocenila je komisija koja je sprovodila istragu o optužbama za pedofiliju, dodajući da je u pitanju "nacionalna tragedija".

Australija je 2012. pokrenula federalnu istragu u vezi sa optužbama da je u državnim i verskim institucijama i društvenim grupama bilo seksualnog zlostavljanja dece. Na meti istrage bile su državne i verske institucije, škole, društvene grupe, sportski klubovi. Proveravalo se i kako je policija reagovala na prijave zlostavljanja.

"Više desetina hiljada dece bile su žrtve seksualnih napada u mnogim australijskim institucijama. Nikada nećemo saznati tačan broj", navodi se u završnom izveštaju komisije.

U izveštaju se navode i preporuke koje bi trebalo da doprinesu bezbednosti dece i spreče pedofile da napadaju. Bez obzira na broj zlostavljane dece, "u pitanju je nacionalna tragedija, sprovedena nad generacijama, u mnogim institucijama od poverenja", navodi se u izveštaju. U poslednjih pet godina, više od 2.500 prijava je podneto policiji i otvoreno je 230 istraga.

Kurir.rs/ Beta-AFP

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track