FICO UPOZORAVA UN: Balkan ponovo počinje da gori!
Foto: Profimedia i EPA, Foto: profimedia/EPA

JAČA NERVOZA U REGIONU

FICO UPOZORAVA UN: Balkan ponovo počinje da gori!

Planeta -

Slovački premijer Robert Fico upozorio je noćas u susretu sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom u Njujorku, da Balkan "ponovo počinje da gori i da se mora nekim zemljama tog regiona ponuditi budućnost u Evropskoj uniji, jer će u suprotnom "ponovo jačati nervoza".

"Osećamo, generalni sekretar i ja, da Balkan ponovo počinje da gori. Važno je da se nekim zemljama tog regiona ponudi perspektiva budućnosti u EU, jer će u suprotnomu oblasti ponovo jačati nervoza", kazao je Fico.

On je naglasio da su Evropi nužne i jake Ujedinjene nacije, zato što Evropska unija nije dovoljno jaka da se angažuje u nekim krizama.

"Stalo mi je do jake UN, zato što EU nije dovoljno jaka da se angažuje u nekim stvarima. EU u suštini nije ni prisutna u Ukrajini. Nemamo nikakav uticaj na zbivanja u Siriji", rekao je Fico.

Premijer je obećao je Guterešu da je Slovačka spremna da podrži konkretne razumne projekte UN u Evropi u migracijskoj krizi, isto kao što podržava razumne projekte EU.

Gutereš je Ficu predstavio novi program pomoći Libiji i Italiji - da se migranti zadrže van evropskih granica a da im se pomogne, da se vrate u svoje domovine i da se tamo poboljšaju njihovi uslovi, u šta će zemlje Višegradske četvorke uložiti 36 miliona evra u fond za Libiju, u saradnji sa Italijom.

"Moramo i dalje da realizujemo projekte van EU i da izvučemo problem migracije u te treće zemlje", rekao je Fico.

Kurir.rs/ Beta

Foto: Profimedia i EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Srbija i Hrvatska: Ko ima bolje oružije?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track