ANGELA MERKEL KONAČNO PRIZNALA GREŠKU: Državne institucije zakazale uoči masakra u Berlinu
Foto: EPA/Clemens Bilan

godišnjica NAPADA

ANGELA MERKEL KONAČNO PRIZNALA GREŠKU: Državne institucije zakazale uoči masakra u Berlinu

Planeta -

Otkrivanjem spomenika i komemoracijom u Berlinu danas je odata počast žrtvama terorističkog napada na božićni sajam u centru grada, a političari su tom prilikom izrazili saučešće rodbini poginulih i priznali greške

"Za mene i moju vladu znači da moramo učiniti sve što je u našoj moći da se ne ponove greške koje su počinjene i da moramo učiniti sve, ne samo da garantujemo sigurnost građana, nego i da onima kojima je život prošlogodišnjim napadom uništen, pomognemo da se vrate u normalu“, rekla je kancelarka Angela Merkel na komemoraciji, prenose nemački mediji.

Komemoracija je održana u Spomen crkvi cara Vilhelma II., koja se nalazi na trgu na kojem je islamistički terorista Amri Amri 19. decembra 2016. teretnim kamionom usmrtio 11 osoba, više od 70 povredio, a pre toga ubio poljskog vlasnika kamiona.

foto: EPA/Clemens Bilan

Merkel je juče razgovarala sa rodbinom poginulih i povređenih u svom kabinetu.

„To je bio jedan otvoren i direktan razgovor koji je pokazao slabost državnih institucija u ovakvim situacijama“, rekla je Merkel.

Rodbina poginulih se u nekoliko navrata požalila na izostanak podrške državnog vrha, a poslednjih meseci su na videlo izlazili i detalji koji ukazuju na greške istražnih organa i činjenicu da je Tunišanin Amri, uprkos tome što je bio posmatran, uspeo da izvrši napad.

Na komemoraciji koja je bila zatvorena za javnost, na propuste države je ukazao i predsednik Nemačke Frank-Valter Štanmajer koji je rekao da je podrška žrtvama terorizma stigla prekasno i da je bila nedovoljna.

Kurir.rs/Fonet

Foto: EPA/Clemens Bilan

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: POLICAJAC LIKVIDIRAN NA ZADATKU! Ubica se posvađao sa familijom, pa potegao automatsku pušku na policiju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja