ŠPANSKI MEDIJI: Puđdemon će biti uhapšen čim pređe granicu!
Foto: Fonet AP

U APS Čim kroči u Španiju

ŠPANSKI MEDIJI: Puđdemon će biti uhapšen čim pređe granicu!

Planeta -

Bivši katalonski premijer Karles Puđdemon, koji se duže vreme nalazi u Belgiji, biće uhapšen onog momenta kada kroči u Španiju, pišu španski mediji.

Zbog toga je, u slučaju da Puđdemon pokuša da se vrati u zemlju, pojačan broj policijskih službenika na graničnom prelazu između Španije, na prostoru Katalonije, i Francuske, navodi list "Pais".

Španska vlada tražila je podršku Francuske, tako da će ta zemlja predati bivšeg premijera Španiji "za sat vremena", ako bude uhapšen u toj zemlji, prenosi "Pais".

Biračka mesta u Kataloniji, gde se održavaju regionalni izbori, otvorena su u 9 sati, trebalo bi da budu otvorena do 20 sati, a izbore obezbeđuje 13.000 policajaca, što je 5.000 više nego obično.

Prema pisanju lista, angažovano je i dodatnih 2.000 rezervnih službenika koji treba da obezbede da glasanje protiče bez trzavica.

Glavnu ulogu u obezbeđivanju izbora imaće regionalna katalonska policija Mosos sa 10.000 policajaca, kojima će pomoći 3.000 članova španske Nacionalne policije i Civilne garde, dok će 2.000 biti rezerve.

Broj policajaca povećan je zbog visokih tenzija, koje su dodatno podgrejane činjenicom da se nekoliko kandidata na izborima, uključujući i bivšeg katalonskog premijera i njegovog zamenika, Karlesa Puđdemona i Oriola Žunkeresa, suočavaju sa optužbama za pobunu zbog proglašenja nezavisnosti španske pokrajine.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: Fonet/AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track