(VIDEO) DRAMATIČNA ODLUKA VLADE SAD: Naučnicima odrešene ruke, svetu sada prete superepidemije
Foto: Profimedia

neozbiljno

(VIDEO) DRAMATIČNA ODLUKA VLADE SAD: Naučnicima odrešene ruke, svetu sada prete superepidemije

Planeta -

Ukinuta je zabrana istraživanja smrtonosnih bolesti, uz obrazloženje kako će nam njihovo istraživanje pomoći u borbi protiv opasnih patogena.

Poznata vam je ona tema iz filmova kada ludi naučnik stvori neku superbolest u svojoj laboratoriji koja zatim nekako iscuri napolje i izazove masovnu paniku i razaranja, piše Interesting Inženjering.

Izgleda da bi takvo nešto mogli uskoro da vidimo i u stvarnosti. Počevši od danas, Sjedinjene Države su ukinule zabranu stvaranja smrtonosnih virusa. Najvažnije pitanje koje putuje internetom je – je li to dobra ideja?

Pre otprilike tri godine naučnici u SAD-u bili su u stanju uzeti bolest koja već je zarazna i učiniti je još gorom, a sve to u čisto ‘naučne’ svrhe. Ali pojedinci u Vašingtonu su se opametili i odlučili da zabrane ovakve kontroverzne eksperimente. Oni su inače bili poznati pod nazivom “istraživanje dobijanja funkcije”, a cilj je bio promena patogena kako bi bili još opasniji.

Direktor Nacionalnog instituta za zdravlje (National Institutes of Health – NIH) upravo je ukinuo zabranu, s objašnjenjem da će nam to pomoći u daljem razumevanju i borbi protiv patogena. Konkretno, to bi nam trebalo da omogući tazboj strategije i efikasnoh protivmera protiv “brzo razvijajućih patogena koji predstavljaju pretnju javnom zdravlju”, rekao je direktor NIH-a Frensis S. Kolins.

“Postoje biosigurnosni rizici povezani s ovakvim istraživanjima koji se moraju adekvatno razmotriti kako bi se shvatile potencijalne koristi”, izjavili su iz NIH-a. Kako bi umirili zabrinute, iz NIH-a su obećali da će umanjiti rizike od potencijalno katastrofalnih događaja. Istraživanje potencijalno pandemijskih patogena (PPP) bitno je za zaštitu globalnog zdravlja i sigurnosti, tvrdi NIH.

Kako bi naučnici dobili financijska sredstva potrebna za istraživanje PPP-a, moraće da dokažu vlastima SAD-a kako će se istraživanja sprovoditi u sigurnim postrojenjima.

Očekivano, mnogi u naučnoj zajednici nisu oduševljeni ovim vestima. Biolog Ričard Ebrajt sa Univerziteta Ratgers bio je jedan od prvih koji je izrazio svoje neslaganje. “Nisam uveren da ovo nudi veću potencijalnu korist nego štetu.”

Problem i sa najsavršenijim procedurama je da i dalje ne mogu da predvide uticaj ljudske greške. Samo jedan mali propust dovoljan je da imamo novu epidemiju kuge. I sam razlog uvođenja ove zabrane je slučajno izlaganje radnika neškodljivom uzorku superjake verzije ptičje gripe od pre nekoliko godina.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURUR TV VESTI! SRBIJA NE ODUSTAJE OD MLADIĆA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track