(VIDEO) NAD OVIM BI TREBALO DA SE SVI ZAMISLIMO: Vozač (71) napravio atomsku bombu u svojoj garaži!
Foto: Youtube screenshot/Atomic Heritage

stravično

(VIDEO) NAD OVIM BI TREBALO DA SE SVI ZAMISLIMO: Vozač (71) napravio atomsku bombu u svojoj garaži!

Planeta -

Uobičajeno je mišljenje da je proizvodnja atomske bombe složena i skupa stvar za koju treba angažovati gomilu stručnjaka. I sve to pored činjenice da su planovi za njenu izgradnju strogo čuvana tajna.

Ovo je na delu demantovao 71-godišnji vozač kamiona koji je prethodnih 25 godina proveo upravo na izgradnji atomske bobme - tačnije replika onih koji su bačene na Hirošimu i Nagasaki. I uspeo je.

“Kad se uporedi sa današnjom proizvodnjom sijalice, ovo je jednostavno. Stvarno jeste.” “Ovo” znači napraviti atomsku bombu, a to je za NPR (američki državni radio) rekao Džon Koster-Milen. Reč je o vozaču kamiona koji nikad nije završio fakultet, a prihvatio je da vozi noću kako bi mu dan ostao slobodan za njegov poseban hobi.

Kao učenik se zainteresovao za atomske bombe, a kasnije je odlučio da otkrije kako one funkcionišu pa je proveo 25 godina razgovarajući sa stručnjacima iz Projekta Menhetn, pa sa raznim inženjerima, mehaničarima, a tražio je i vladine dokumente a i sam radio svoje kalkulacije. Kako je rekao, kada je u sve to krenuo 1993. godine, jedna od ideja vodilja bila je da napravi replike bombi jer se bližila 50. godišnjica njihove upotrebe.

Pritom je mislio da zaradi i nešto novca sa strane prodajući ih zainteresovanim stranama. Naime, već su postojale replike tih bombi, ali je on bio vrlo nezadovoljan jer su bile napravljene aljkavo. “Ja sam perfekcionista. Sve mora biti onako kako je bilo”, rekao je. I tako je počelo, da bi se završilo izradom prave bombe. Litl Boj se nalazi u muzeju vazduhoplovstva Vendover u Juti, a potpisali su ga svi preživeli veterani iz 509. vazdušne jedinice koja je bacila bombu. Još 2001. godine postao je njihov počasni član.

Kad se ozbiljno prihvatio posla, otputovao je u Los Alamos u saveznoj državi Novi Meksiko, mesto gde je stvorena prva atomska bomba i gde postoje replike dve bombe bačene na Japan. On ih je proučavao pa odlučio da napiše brošuru koja bi išla uz svaku repliku.

“Ta brošura danas ima 431 stranicu”, rekao je za NPR. Nosi naslov “Atomska bomba: Vrhunska tajna, insajderska priča o Litl Boju i Fat Menu”.

Koster-Milen tvrdi kako ništa nije dobio nezakonito, ništa mu nije “iscurilo” u ruke. “Otkrio sam da su mi sve te informacije pred nosom.” Tako je bio na predavanju jednog od učesnika izrade bombi koji je na kraju u rukama držao pritiskivač za papir napravljen od plastike. Ali, kalup kojim je napravljen bio je isti kalup u koji su sipali plutonijum kako bi napravili jezgro u bombi. On je nakon predavanja izmerio držač papira i dobio informaciju koja je nekad bila vrhunska tajna.

Uz to je proučavao deklasifikovane fotografije i dokumente i polako slagao širu sliku. Stručnjaci su njegovu brošuru od 431 stranice proglasili “zlatnim standardom”.

I tu negde počinje problem. Koster-Milen je u svom razgovoru za Njujorker rekao: “Tajna atomske bombe je u tome kako ju je lako napraviti”. Stručnjaci kažu da Koster-Milenov rad potvrđuje da nuklearno oružje nije tako teško razumljivo. “Ako vozač iz Milvokija može da napravi repliku, sasvim je jasno da nema ništa misteriozno vezano uz njih. Ko god smatra da neobrazovanost efektivno onemogućava malu naciju da se dokopa nuklearnog oružja, treba samo pogledati njegov rad.

Kurir.rs/Npr.org

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track