TRAMP O PREGOVORIMA DVE KOREJE: Bez mene dijalog ne bi počeo
Foto: AP/Evan Vucci, File

otvoreno

TRAMP O PREGOVORIMA DVE KOREJE: Bez mene dijalog ne bi počeo

Planeta -

Mogući pregovori između Severne i Južne Koreje su dobra stvar, poručio je danas američki predsednik Donald Tramp, koji je sebi pripisao zasluge za bilo kakav eventualni dijalog, nakon što su Seul i Pjongjang izrazili želju da komuniciraju.

"Da li iko veruje da bi bilo dijaloga i pregovora između Severne i Južne Koreje sada da ja nisam bio odlučan i čvrst i voljan da posvetim našu punu 'moć' protiv Severne Koreje", upitao je Tramp na Tviteru i naveo da su "pregovori dobra stvar", prenosi Rojters.

Kako je Si-En-En izvestio u sredu, Južna i Severna Koreja uspostavile su "vruću telefonsku liniju" koja je protekle dve godine bila van upotrebe i to je veliki diplomatski pomak.

Južnokorejsko Ministarstvo za ponovno ujedinjenje saopštilo je da je prvi poziv upućen iz Severne Koreje, u dogovoreno vreme, a da je poziv trajao 20 minuta, tokom kojih je proverena tehnička ispravnost telefonske linije.

Ministarstvo u saopštenju nije navelo o čemu su dve strane razgovarale, sem što su proverili tehničku ispravnost linije, preneo je Si-En-En.

Kontakt između dveju zemalja uspostavljen je nakon što je Kim izrazio nadu da će moći da pošalje delegaciju Severne Koreje na zimske Olimpijske igre, koje se održavaju sledećeg meseca u gradu Pjeongčangu u Južnoj Koreju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto:AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ZORAN MARJANOVIĆ DOBIJA ALIBI? Evo ko će mu biti poslednji adut!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track