TILERSON: SAD menjaju zakon o sporazumu sa Iranom
Foto: AP/Mary Altaffer

IZMENE VEĆ NAREDNE NEDELJE

TILERSON: SAD menjaju zakon o sporazumu sa Iranom

Planeta -

Američki državni sekretar Reks Tilerson je izjavio da vlada priprema promenu zakona na osnovu kojeg su SAD 2015. pristupile međunarodnom nuklearnom sporazumu s Iranom.

Tom promenom zakona bi se omogućilo da SAD ostanu pri tom sporazumu, iako ga je predsednik Donald Tramp kritikovao kao loš i blag prema Iranu.

Tilerson je rekao da bi do izmene tog američkog zakona moglo da dođe već naredne nedelje ili ubrzo potom.

Do potrebe da se taj zakon prilagodi je došlo jer ističu proceduralni rokovi za američku odluku o međunarodnom sporazumu s Iranom, pošto je predsednik Tramp krajem prošle godine odbio da ga podrži, već je odluku o tome prepustio poslanicima.

U pripremnim razgovorima o izmeni tog zakona, o čemu razgovaraju zvaničnici vlade i vodeći poslanici, ne pominje se zaoštravanje uslova za Iran iako je to Tramp hteo, već će promena biti takva da "samo sačuva obraz" SAD u odnosu na taj međunarodni sporazum.

Iran i još šest sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, postigli su 2015. godine sporazum po kojem je Iran ograničio svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje višegodišnjih međunarodnih sankcija.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track