ŠOKANTNA ODLUKA: Sujeverni predsednik Turkmenistana zabranio crne automobile, počela zaplena
Foto: AP/Massoud Hossaini, Profimedia

Voli bele

ŠOKANTNA ODLUKA: Sujeverni predsednik Turkmenistana zabranio crne automobile, počela zaplena

Planeta -

Ovih dana u Turkmenistanu je na snagu stupio zakon prema kom su crni automobili ilegalni i u glavnome gradu Ašgabatu, pa je počela zaplena takvih vozila

Nesrećnici koji poseduju crne automobile bez prethodnog upozorenja suočavaju se sa zaplenom vozila, koje službenici potom odvoze na opštinske deponije.

Do ove tragikomedije došlo je navodno zato što sujeverni turkmenistanski predsednik Gurbangulij Berdimuhamedov voli bele automobile. Predsednik inače vozi zeleni Bugati Vejron i na čelu je jednog od najrepresivnijih režima na svetu.

Čitava situacija bila bi čak i smešna, da nije toliko mučna za stanovnike Ašgabata. Ako vlasnici čiji su četvorotočkaši zaplenjeni žele svoj automobil nazad, moraju da pristanu na farbanje istog u belu boju, a to je nešto što prosečni stanovnik te države jedva može da priušti.

To nije sve. Još 2015. godine uvoz crnih automobila u Turkmenistan je bio zabranjen, a ljudima je sugerisano da kupuju bele automobile, jer “bela boja donosi sreću”.

Predsednik Berdimuhamedov imao je i viziju da će čitav glavni grad prekrije mermerom, da bi ostvario svoj san potpuno belog grada.

Kurir.rs/Autostart/24sata.hr

Foto: AP/Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track