OTKRIĆE KOJE JE ŠOKIRALO NAUČNIKE: Džinovski slepi miš pronađen na Novom Zelandu!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

NAJČUDNIJI FOSIL

OTKRIĆE KOJE JE ŠOKIRALO NAUČNIKE: Džinovski slepi miš pronađen na Novom Zelandu!

Planeta -

Na Novom Zelandu pronađeni su fosilni ostaci džinovskog slepog miša koji je na tim prostorima živeo pre više miliona godina, a koji je bio tri puta veći od svog današnjeg potomka i, osim što je leteo, mogao je da hoda po zemlji na četiri šape i kopa u potrazi za hranom - biljkama i sitnim kičmenjacima.

Ostaci koje je pronašao međunarodni tim naučnika pripadaju porodici slepih miševa koji su nekada živeli u južnim delovima Australije, Novog Zelanda, Južne Amerike, a možda i Antarktika, izjavila je danas Sju Hand sa Univerziteta Novog Južnog Velsa, autorka studije objavljene u časopisu Naučni izveštaji, prenose francuski mediji.

Zubi i kosti ove životinje otkriveni su u blizini Sent Batana, u središtu Južnog ostrva Novog Zelanda, na lokaciji na kojoj istraživači rade već 16 godina.

"Njeni specifični zubi i veličina njenog tela pokazuju da je imala drugačiji režim ishrane nego današnji slepi miševi, odnosno da je mogla da jede biljke, ali i sitne kičmenjake, što više podseća na način ishrane nekih od njenih južnoameričkih rođaka. To se više ne može videti na prostorima Australije i Azije", kaže Hand.

Životinja je nazvana Vulcanops jennyworthyae, prema Dženi Vorti - naučnici koja je pronašla njen fosil - i Vulkanu, rimskom bogu vulkana i vatre, što upućuje i na tektonski karakter Novog Zelanda.

"Ova neobična životinja spada u najčudnije fosile koji su ikada pronađeni", rekao je Alan Tenison, novozelandski član tima, koji čine i australijski, britanski i američki naučnici.

Kako je objasnio, ova nova vrsta slepog miša srodna je kratkorepom slepom mišu sa Novog Zelanda, iščezlim australijskim vrstama i američkim "vampirima", što govori da su slepi miševi koji su nekada živeli na kopnu bili rasprostranjeniji.

Na istoj novozelandskoj lokaciji pronađene su i druge vrste životinje kakvih danas nema, kao što su ptice koje ne lete, žabe, papagaji, golubovi, kornjače i krokodili.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) MAČKA GLEDA HOROR FILM! Pogledajte njenu urnebesnu reakciju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track