ORBAN: EU ne može da pomaže izbeglicama dok uništavaju svoju zemlju
Foto: AP

TRAŽI DRUGAČIJI PRISTUP

ORBAN: EU ne može da pomaže izbeglicama dok uništavaju svoju zemlju

Planeta -

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas da Evropska unija treba da pomaže izbeglicama ali da "nekom ne možete pomoći dok uništava svoju sopstvenu zemlju".

Orban je rekao da je saglasan sa papom Franjom da EU treba da pomogne izbeglicama "iz hrišćanske, bratske ljubavi", ali da je pitanje na koji način to treba uraditi.

Mađarski premijer je naglasio da njegova zemlja ima mnogo senzibilniji pristup prema migraciji od Nemačke, jer se nalazi u opasnoj zoni.

Mađarska ne dozvoljava da joj iz Brisela bude diktirano kome treba da pruži utočište, rekao je Orban dodavši da je to isključivo na Mađarskoj da odluči.

foto: AP

"Ako se taj fundamentalni princip poštuje, mi smo spremni da učestvujemo u izbegličkoj šemi", rekao je Orban.

Prema Orbanu, šengenski režim je najveće dostignuće EU, posebno za njih, Mađare, koji dolaze iz diktatorskog režima i zbog toga izuzetno, kako je naveo, "cene slobodu".

Upitan o svom odnosu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Orban je rekao da je "satanizacija ruskog predsednika glup pristup".

Svako bi trebalo da prizna da je Putin doveo svoju naciju još jednom na poziciju jakog igrača u svetskoj politici, zaključio je Orban.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track