(VIDEO) MALI ISLAMISTI VELIKI PROBLEM: Evropa nema odgovor na povratak dece ratnika kalifata
Foto: Reuters

drama

(VIDEO) MALI ISLAMISTI VELIKI PROBLEM: Evropa nema odgovor na povratak dece ratnika kalifata

Planeta -

Iako je "Kalifat" u Siriji i Iraku sveden na dva odsto nekadašnje teritorije i Islamska država blizu potpunog poraza, za njom će ostati veliki problem o kojem se malo govori - deca boraca, od kojih se neka vraćaju u Evropu.

Teroristička organizacija Islamska država (ID) u Siriji i Iraku je najvećim delom uništena, a prema podacima američke vojske, džihadisti su u te dve zemlje izgubili čak 98 odsto svoje teritorije. Namera sirijske, iračke i američke vojske je da se i tih preostalih dva procenta teritorije osvoji.

Portparolka Pentagona Dana Vajt istakla je da je ID "slomljena i razbijena", ali dodala da taj posao nije doveden do kraja. Sada je važno obezbediti teren tako da se "ID nikada više ne može uzdići", rekla je ona.

Taj cilj je, navodi DW, teško postici iz jednog razloga: ID u Iraku i Siriji u najvećoj meri može biti fizički uništena, ali njena ideologija i dalje živi. Stoga bi sada, kako se navodi, trebalo raditi na borbi protiv "imidža" ID. Džihadisticka organizacija vraća se u svoj stari organizacioni oblik u vidu gerilskih borbi, ocenjuje Al Džazira.

I dalje brojni dobrovoljci pokušavaju da se priključe redovima IS, ali im poteškoce stvara prelazak dobro obezbeđene turske granice sa Sirijom koja je ranije za džihadiste bila vrlo propustljiva. Pored dobrovoljaca, koji iz inostranstva dolaze u ID, snage bezbednosti u Siriji i Iraku se suocavaju s još jednim problemom, a to je ideološko i psihološko nasleđe ID na teritorijama koju je ona kontrolisala.

Činjenica je da je ID u većini tih područja vladala jedva više od tri godine, međutim, kako DW navodi, za mlade ljude tri godine su dug vremenski period, naročito za decu koja su u najranijoj dobi trpela ili svedočila nasilju džihadista, brutalnim javnim kažnjavanjem i pogubljenjima. "Sve i da nisu morali da prolaze kroz obuke, oni bi sa sobom mogli da nose sećanja na život u ratnoj zoni", kaže Dan Vegemans iz Instituta za bezbednost i globalne poslove na Univerzitetu Lajden za onlajn-magazin Al Monitor.

Mladi su za to vreme, umesto čitanja i pisanja, učili kako se rukuje naoružanjem. "Velike su šanse da tamo stasava jedna izgubljena generacija", izjavio je Nadim Huri, stručnjak za terorizam iz Opsetrvatorije za ljudska prava sa sedištem u Njujorku.

Pri tome će i mnogi odrasli imati poteškoca da iza sebe ostave vreme pod vladavinom ID. "Njima teško pada suočavanje sa prošlošću." Problem "izgubljene generacije" koju je proizvela ID bi, kako se navodi, u drugoj formi uskoro trebalo da stigne i do Evrope. Reč je o stotinama dece koje su roditelji odveli u Siriju i Irak ili su tamo, u redovima ID, ona rođena. DW navodi da još nije jasno na koji način će se evropske države baviti ovom decom, a da se situacija razlikuje od zemlje do zemlje.

Belgija, na primer, deci mlađoj od deset godina dozvoljava nesmetan ulazak u zemlju, a preduslov za to je uzimanje DNK uzoraka, kako bi se moglo dokazati da su to zapravo deca belgijskih boraca ID, navodi se.U decembru se troje dece boraca ID sa francuskim pasošem koja su se do tada nalazila u pritvoru iračkih vlasti, avionom vratila u Pariz. U Holandiju se takva deca načelno mogu vratiti iz inostranstva, ali tamošnja vlada trenutno nema nameru da im omogući dobijanje holandskog državljanstva, piše DW.

I Nemačka, kako se navodi, želi da omogući povratak nemačkih boraca ID.

No, već sada pripadnici Službe za zaštitu ustavnog poretka upozoravaju na potencijalne opasnosti, naročito po pitanju starije dece."Vidimo opasnost u tome što se deca džihadista iz ratnih zona u Nemačku vraćaju islamisticki socijalizovana i u skladu s tim ideološki usmerena", rekao je predsednik Službe Hans Georg Masen.

"Na taj način se ona ovde mogu iskoristiti za stvaranje nove generacije džihadista", dodao je. Taj problem, kako istice Torsten Fos, šef pokrajinskog ureda Službe za zaštitu ustavnog poretka u Hamburgu, morao bi biti rešen pre nego što stvar ode tako daleko da njegova služba mora da interveniše, piše DW.

Kurir.rs/Tanjug

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track