NOVIM ZAKONOM ZAUSTAVLJAJU SOROŠA: Mađarska hoće da oporezuje stranu pomoć za migrante!
Foto: Profimedia

Spremne i sankcije

NOVIM ZAKONOM ZAUSTAVLJAJU SOROŠA: Mađarska hoće da oporezuje stranu pomoć za migrante!

Planeta -

Mađarska uvodi nove zakone o oporezivanju i mogućem sankcionisanju mađarskih organizacija koje pomažu ilegalne migrante i za to dobijaju sredstva iz inostranstva, saopštila je mađarska vlada, koja je set zakona nazvala "Zaustavimo Soroša".

Takve organizacije moraće da se registruju u sudovima i da plate porez od 25 odsto na sredstva dobijena iz inostranstva, izjavio je mađarski ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter. Oni koji se ne registruju, a za koje vlasti smatraju da pomažu ilegalnim migrantima, biće novčano kažnjeni.

Mađarska vlada optužuje američkog milijardera mađarskog porekla Džordža Soroša za izazove koje Mađarskoj donose migracije, delimično zbog toga što on finansira organizacije koje se zalažu za prava izbeglica.

"Uz to, mogli bi da budu izdati i ograničavajući nalozi protiv mađarskih građana za koje se sumnja da "organizuju ilegalne migracije", a koji bi bili primenjivani u zoni od osam kilometara od šengenske granice Mađarske. Strancima za koje se utvrdi da pomažu ilegalnim migrantima zabraniće se ulazak u Mađarsku", rekao je Pinter.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač izjavio je da se očekuje da mađarske nevladine organizacije "koje imaju veze sa ilegalnim migrantima ili pitanjem migracija, slede zakon i vlastima naznače...da se bave tim aktivnostima".

Novi zakoni se neće primenjivati na verske dobrotvrone grupe ili Crveni krst, koji dele hranu, lekove i druge vrste pomoći migrantima.

"Pružanje pomoći nije isto što i aktivno učešće u nečijem ilegalnom prelasku granice", zaključio je Kovač.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ZNAJU NEŠTO O UBISTVU IVANOVIĆA? Evo prema kome bi mogla da vodi istraga o zločinu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track