RUMUNI ISPRAVILI GREŠKU VLADE: Na društvenim mrežama se izvinjavali japanskom premijeru
Foto: AP

otvoreno

RUMUNI ISPRAVILI GREŠKU VLADE: Na društvenim mrežama se izvinjavali japanskom premijeru

Planeta -

Više stotina građana Rumunije uputilo je putem društvenih mreža izvinjenje japanskom premijeru Šinzou Abeu zbog protokolarnih i diplomatskih propusta tokom njegove nedavne posete toj zemlji.

Prvo su, kako prenosi AP, ručak i razgovori sa japanskim premijerom, koji su bili zakazani za utorak, otkazani nakon što je prethodne noći Mihaj Tudose neočekivano podneo ostavku na mesto rumunskog premijera.

Kako je imao nekoliko sati "praznog hoda" uoči sastanka sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom, Abe je neplanirano obišao Seoski muzej na otvorenom, u čijem se sklopu nalaze tradicionalne seoske kuće.

AP prenosi da su osramoćeni Rumuni uputili izvinjenjenja japanskom premijeru na Fejsbuk nalogu japanske ambasade u Bukureštu.

"Kao rumunski građanin, molim vas da prihvatite moje iskreno izvinjenje za neprihvatljivo i neučtivo ponašanje vlade naše zemlje. Mogu samo da se nadam da se ovakav način lošeg diplomatskog ponašanja neće ponoviti u budućnosti Rumunije", navodi se u jednoj od poruka ostavljenoj na nalogu japanske ambasade.

Abe je u Rumuniji boravio u okviru turneje po šest evropskih zemalja. Japanski premijer obišao Srbiju, Bugarsku, Estoniju, Litvaniju i Letoniju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track