(FOTO, VIDEO) HOROR NA TAJVANU: 4 poginulo u stravičnom zemljotresu! 145 zarobljeno pod ruševinama!
Foto: Reuters, Foto: Reuters

UŽAS

(FOTO, VIDEO) HOROR NA TAJVANU: 4 poginulo u stravičnom zemljotresu! 145 zarobljeno pod ruševinama!

Planeta -

U snažnom zemljotresu jačine 6,4 Rihtera koji je u utorak pogodio Tajvan, poginulo je najmanje četiri osobe, a ekipe za spasavanje u gradu Hualijenu tragale su tokom noći po ruševinama zgrada za 145 nestalih osoba.

Kako se navodi, najmanje četiri osobe su poginule, a 225 njih je povređeno u zemljotresu koji je pogodio ovaj primorski gradić u utorak malo pre ponoći.

Navodi se da se, prema najnovijim podacima tajvanskih zvaničnika, kao nestalo vodi 145 osoba, a da se veruje da je većina njih ostala zarobljena negde u ruševinama zgrada.

1 / 13 Foto: Reuters

U Hualijenu, koji se nalazi na 180 kilometara od glavnog grada Tajpeja, živi oko 100.000 ljudi.

Ulice tog gradića su uništene usled zemljotresa, a 40.000 domova ostalo je bez vode i oko 1.900 bez struje.

Ekipe za spasavanje ogradile su u toj oblasti jednu stambenu zgradu čiji su prozori potpuno popucali, a nagnuta je pod uglom od 40 stepeni.

Stanovnici su posmatrali misiju spasavanja i prepričavali kako je izgledalo kada je zemljotres počeo.

"Još smo radili kada se desilo. Zgrabio sam svoju ženu i decu, istrčali smo napolje i pokušali da spasemo druge ljude", rekao je Lin Čing Ven koja vodi restoran u blizini jedne zgrade.

Na snimku se mogu videti velike pukotine na putevima, dok policija i službe za spasavanje pokušavaju da pomognu ljudima koji u strahu trče po ulicama.

Tajvanska predsednica Cai Ing-ven otišla je na lice mesta danas kako bi pomogla operaciju spasavanja.

"Predsednica je zatražila od kabineta i ministarstava da odmah pokrenu 'mehanizam za katastrofe' i da rade najvećom brzinom rada prilikom katastrofa", navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Neke zgrade su "visile" na svojim temeljima, a spasioci su koristili konopce, merdevine i kranove da bi izvukle stanovnike na sigurno.

Škole, kancelarije, putevi i mostovi su zatvoreni.

Na video-snimcima i fotografijama vidi se nekoliko zgrada koje su izvrnute pod oštrim uglom, njihovi prizemni spratovi su urušeni, svuda su izvijene gvozdene grede, razrušene betonske ploče i staklo dok se spasioci penju na merdevine u pokušaju da izvuku ljude iz stanova.

"U početku nije bilo toliko jako. Ovako nešto se kod nas stalno dešava. Međutim, onda je postalo potpuno zastrašujuće. Bilo je zaista strašno", rekao je Čen Ming-hui za CNA nakon što su ga spasilačke ekipe izvukle iz podruma jednog hotela u kojem je bio zarobljen.

Usled propratnih potresa koji su tokom noći nastavili da potresaju ovu oblast stanovnici su premešteni u skloništa kao i na novi bejzbol stadion gde su dobili smeštaj i hranu.

Ostrvo Tajvan se nalazi u blizini mesta gde se razdvajaju dve velike tektonske ploče i zbog toga je redovno pogođeno zemljotresima.

Pre dve godine, zemljotres jačine 6,4 Rihtera pogodio je kompleks stanova na jugu Tajvana usled čega je poginulo 115 osoba.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track