BLUMBERG: Američki naftaši potkopavaju tržište nafte, CENE U CRNOG ZLATA PADU!
Foto: Reuters

SVET U PROBLEMU

BLUMBERG: Američki naftaši potkopavaju tržište nafte, CENE U CRNOG ZLATA PADU!

Planeta -

NJUJORK/LONDON - Američka proizvodnja nafte iz škriljaca ponovo preti oporavku tržišta nafte, budući da su cene naftnih fjučersa na putu da zabeleže najduži trend pada u devet meseci, pošto proizvodnja u SAD dostiže nov maksimum.

Cena naftnih fjučersa je pala za 0,7 odsto u Njujorku, peti dan uzastopno, pošto su vladini podaci pokazali da je proizvodnja sirove nafte u SAD skočila na rekordnih 10,25 miliona barela dnevno prošle nedelje, izveštava Blumberg.

Investitore je takođe razočarao podatak da su američke zalihe "crnog zlata" porasle, što je u suprotnosti sa zasebnim izveštajem američkog sektora naftne industrije u kojem je nagoveštavan pad zaliha.

Američka "laka" nafta WTI za martovsku isporuku trgovana je na nivou od 61,71 dolara na Njujorškoj berzi, za osam centi niže, nakon jučerašnjeg najvećeg pada u dva meseca. Cene ovog energenta beleže najduži pad od aprila prošle godine, a ukupan obim trgovanja je jutros bio oko 56 procenata iznad 100-dnevnog proseka.

Blumberg ocenjuje da SAD i dalje predstavljaju najvećeg neprijatelja naporima koje ulaže Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) za ublažavanje globalno prevelike ponude ove sirovine.

foto: Profimedia

Američka proizvodnja "crnog zlata" je porasla četvrtu nedelju za redom, prema jučerašnjim podacima Uprave za energetske informacije. Zalihe nafte u američkim rezervoarima i terminalima skočile su prošle nedelje za 1,9 miliona barela, a povećane su i uskladištene količine benzina i dizel goriva.

Blumberg takođe izveštava da je kineski uvoz nafte dostigao rekord jer su nezavisne rafinerije uvećale proizvodnju nakon što je vlada povećala količinu kupovina te sirovine u inostranstvu koju rafinerije mogu da prerade. Kineske rafinerije su u januaru u proseku isporučivale na tržište oko 9,61 milion barela dnevno.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja