(VIDEO) VELIKI SUKOB ZBOG DRONA: Iranska letelica bila 1,5 minuta u izraelskom vazdušnom prostoru, posle toga nastao haos
Foto: AP

UVEK TENZIJE NA BLISKOM ISTOKU

(VIDEO) VELIKI SUKOB ZBOG DRONA: Iranska letelica bila 1,5 minuta u izraelskom vazdušnom prostoru, posle toga nastao haos

Planeta -

Iranski dron koji se ubacio u izraelski vazdušni prostor bio je nad teritorijom Izraela minut i po, izjavio je danas načelnik štaba vazduhoplovnih snaga brigadni general Tomer Bar.

"Naša superiornost nije povređena", rekao je on, ocenivši da odluka da se upotrebi heliktoper "apači" da obori dron nije bila slučajna i da je to prvi put da je iranski dron u rukama Izraela.

Izraelske vazduhoplovne snage su nakon obaranja drona napale bazu u Siriji odakle lansiran, a u drugom udaru je gađano najmanje 12 iranskih i sirijskih ciljeva.

Izrael je infiltriranje bespilotne letelice označio " kao ozbiljno i neregularno kršenje izraelskog suvereniteta, upozorivši na dalju akciju protiv agresije Irana bez presedana".

Izraelska vojska je rekla da su se avioni suočili sa snažnom protivavionskom vatrom iz Sirije koja je primorala dva pilota da iskoče iz lovca F-16 koji je se srušio na severu Izraela. To je prvi put posle 1982. godine, kada je Izrael ratovao sa Libanom, da je pao izraelski avion.

Jedan pilot je zadobio ozbiljne povrede. Sirijski zvaničnici izvestili su o velikim eksplozijama u centralnom delu zemlje, a sirijska odbrana prouzrokovala je da se oglase sirene širom severnog Izraela. Izraelski udari su do sada bili najveći od početka građanskog rata u Siriji 2011.godine.

Iran i Sirija su porekli da je dron ušao u izraelsku teritoriju.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track