MOŽE LI DETE OD 11 GODINA DA PRISTANE NA SEKS SA MUŠKARCEM OD 28? Počinje suđenje za aferu koja je šokirala Francusku
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

MOGUĆA I IZMENA ZAKONA

MOŽE LI DETE OD 11 GODINA DA PRISTANE NA SEKS SA MUŠKARCEM OD 28? Počinje suđenje za aferu koja je šokirala Francusku

Planeta -

Može li 11-godišnje dete slobodno pristati na seksualni odnos s 28-godišnjim muškarcem? To će pitanje biti u središtu suđenja koje počinje u utorak u Pontoizu, u pariškoj regiji, dok se nacrtom zakona predviđa uvođenje minimalne dobi za pristanak.

Afera je šokirala i izazvala živu raspravu u Francuskoj. Prošle godine, 24. aprila, 11-godišnja devojčica sledi muškarca, koji joj je već prišao dvaput u prošlosti, do njegovog stana gde imaju seksualni odnos.

Njeni roditelji podnose tužbu za silovanje opisujući prestravljeno dete, nesposobno da se brani i šokirano onim što mu se dogodilo. No, tužilaštvo je smatralo da se ne radi o silovanju jer je odnos bio dobrovoljan i nije izvršen nikakav fizički pritisak na maloletnicu koja je otišla za muškarcem vlastitom voljom. Ocenivši da nije bilo “ni nasilja, ni prisile, ni pretnje, ni iznenađenja”, tužilaštvo je odlučilo da krivično goni tog oca dvoje dece za zakonom zabranjen polni odnos s detetom koji je definisan kao “seksualni napad na maloletnicu u dobi do 15 godina”. Preti mu pet godina zatvora.

Sudski postupak bi se, međutim, mogao ponovo vratiti na početak jer roditelji maloletnice nameravaju da zatraže da se muškarac kazneno goni za silovanje za što je predviđena zatvorska kazna od 20 godina, a ne za polni odnos bez prisile za šta može dobiti najviše pet godina zatvora.

U jesen su izbile još dve afere: oslobađanje 30-godišnjeg muškarca, optuženog za silovanje 11-godišnje devojčice, te osuda na 18 meseci zatvora za profesora koji je bio u vezi sa svojom 14-godišnjom učenicom, prenosi Jutarnji list.

Vlada je tada odlučila da uvede donju starosnu granicu za pristanak na seksualni čin za koju bi Emanuel Makron želeo da iznosi 15 godina. Nacrt zakona protiv seksističkog i seksualnog nasilja koji bi trebalo odrediti taj prag očekuje se na Veću ministara 7. marta. Dotad je ministarstvo pravosuđa zadužilo “pluridisciplinarnu misiju” za doprinos raspravi. Skup sručnjaka, među kojima pravnici i doktori, trebalo bi da iznese svoje mišljenje 1. marta.

Za advokaticu devojčice i njene roditelje “pitanje pristanka 11-godišnjeg deteta ne bi se trebalo ni postavljati”.

Ako se njena klijentkinja i prepustila to je bilo jer je bila u stanju šoka, smatra advokatica za koju su svi ustavni elementi silovanja prisutni u toj aferi: uz seksualnu penetraciju, “moralna prisila” (koja proizlazi iz njihove razlike u godinama), iznenađenje, nasilje i pretnja.

Advokat obrane istakao je da navodna žrtva “izgleda starija od svoje dobi te da je u duhu njegovog klijenta imala 17 godina”. Tvrdi takođe da devojčica “laže o svemu i nije nikakvo nevinašce”.

Kurir.rs/ Jutarnji.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track