BRITANSKE GRANICE NESPREMNE ZA BREGZIT: Status građana iz EU još velika misterija
Foto: Profimedia

sporo

BRITANSKE GRANICE NESPREMNE ZA BREGZIT: Status građana iz EU još velika misterija

Planeta -

Britanske granice i imigracioni sistem nisu pripremljeni za Bregzit, ističe se u danas objavljenom parlamentarnom izveštaju.

Odlaganje vlade da predstavi imigracioni plan tzv. Beli papir, nesigurnosti i smanjenje sredstava su razlozi koji dovode do nespremnosti, navedeno je u izveštaju, prenela je agencija Rojters.

Kancelarija premijerke Tereze Mej saopštila je da razmatra različite opcije za imigracioni sistem posle izlaska Velike Britanije iz EU i da će osnovne planove predstaviti "kada budu gotovi".

"Više od godinu dana, vlada još nije predstavila glavne detalje o registraciji sadašnjih (EU) stanovnika", piše u izveštaju.

Odlaganje vlade da predstavi plan registracije stanovnika drugih nacionalnosti i tranzicionog perioda onemogućava graničnim i imigracionim zvaničnicima da urade dobro svoj posao, upozoreno je u izveštaju britanskog parlamenta.

Suzbijanje imigracije je ključni razlog zbog kojeg su 2016. godine Britanci glasali za napuštanje EU. U Britaniju je pristigao ogroman broj građana EU, naročito iz siromašnijih zemalja istočne Evrope, prenosi Rojters.

Mej je rekla da će evropski građani, koji dođu u Britaniju posle Bregzita sledeće godine, možda izgubiti neka prava, što je dovelo do neslaganja sa zvaničnicima EU zbog odnosa Britanije prema tim građanima tokom tranzicionog perioda, navela je britanska agencija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track