(VIDEO) TINEJDŽER TVITUJE IZ ZARAĆENE SIRIJE: Znamo da vam je dosta naših krvavih fotografija, spasite nas!
Foto: Twitter

HOĆE DA STUDIRA I DA BUDE REPORTER

(VIDEO) TINEJDŽER TVITUJE IZ ZARAĆENE SIRIJE: Znamo da vam je dosta naših krvavih fotografija, spasite nas!

Planeta -

Kao i mnogi tinejdžeri, 15-godišnji Muhamed Najem mnogo vremena provodi na društvenim mrežama gde često postavlja selfije.

Međutim, njegovi snimci se razlikuju od onih koje imaju tinejdžeri širom sveta.

Muhamed fotografije i snimke pravi u Siriji, na ulicama pogođenim bombama od kojih stradaju njegovi prijatelji.

"Deca u Guti umiru svakodnevno od bombardovanja", priča Najem u jednom od snimaka koje objavljuje na Tviteru i Jutjubu. Najem živi u Istočnoj Guti, opkoljenom predgrađu Damaska, jednom od najugroženijih delova Sirije.

Ovaj 15-godišnjak svojim objavama želi da postigne jedan cilj - želi da apeluje na svet, da uvidi šta se zapravo događa u Siriji.

"Ljudi treba da znaju o svemu što se ovde događa. Želim da idem na studije, da postanem reporter kada porastem.", priča Muhamed.

"Svakodnevno gledate šta nam se dešava bez ikakve reakcije. Glad, hladnoća i iseljavanje postali su uobičajena slika. Spasite naše ljude u Guti", govori Sirijac u jednom snimku sa zastavom Sirije oko vrata.

U drugom, možda najupečatljivijem snimku, Muhamed stoji na krovu dok u daljini odzvanjaju eksplozije.

"Ubija nas vaše ćutanje... Bašar al Asad, Putin, Ajatolah Ali Hamnei...". Tu se zaustavlja, a u pozadini dolazi do eksplozije. Vidno potresen, njegov glas nestaje, ali emotivno nastavlja: "Hamnei nam je ubio detinjstvo".

Muhamed navodi da je njegov prijatelj ubijen u bombardovanju ovog meseca. Igrali su se na ulici, baš kao i svakog drugog dana kada su počeli napadi i svi se dali u beg. Jedan od drugova nije stigao da se skloni, dok je drugi povređen.

"Juče smo se igrali zajedno u skloništu. Danas su moj prijatelj i njegova porodica ubijeni iz borbenog aviona", tvitovao je sledećeg dana.

Najem u svojim snimcima govori i o lošem stanju bolnica. Da lekova nema, da je situaciju teško opisati rečima i da je ono što se trenutno dešava genocid.

Najem je takođe razgovarao sa decom iz svog komšiluka. Dečaci i devojčice koji bi trebalo da budu u školi, ali umesto toga strahuju od predstojećih bombi.

U decembru ih je pitao za novogodišnje želje. Želja jednog dečaka bila je da se njegov otac pusti iz zatvora.

"Znamo da vam je dosta naših krvavih fotografija. Znamo da ste do sada već gledali kako nas ubijaju, ali ćemo nastaviti da apelujemo. Spasite decu Gute, molim vas", ističe ovaj tinejdžer.

Kurir.rs/CNN Foto: Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track