3 BIVŠA PREMIJERA PROTIV CIPRASA: Grci, zaokružite DA na referendumu
Foto: Reuters

3 BIVŠA PREMIJERA PROTIV CIPRASA: Grci, zaokružite DA na referendumu

Planeta -
"Ne" bi bio prvi korak u pravcu izlaska Grčke iz srca Evrope, to je nedopustivo, kaže Kostas Karamanlis, koji je prekinuo 5 godina dugo ćutanje

ATINA - Bivši grčki premijeri Kostas Karamanlis, Antonis Samaras i Konstantin Micotakis, kao i gradonačelnik Atine Jorgos Kaminis, poručili su Grcima da ne izoluju svoju zemlju unutar EU i da na referendumu glasaju za reforme koje će omogućiti nastavak finansijske pomoći Grčkoj.

Bivši konzervativni lider Kostas Karamanlis, koji pet godina nije davao javne izjave, apelovao je na Grke da izbegnu "nesmotrenost i podele" tako što će glasati za ostanak u evropskoj porodici, piše Gardijan. EU je napravila "ozbiljne greške" u krizi, ali je od ključnog značaja da Grčka ostane u EU, poručio je on.

"Ostanak u evropskoj porodici je imperativ, ne samo zbog ekonomskih i socijalnih rzaloga, već pre svega zbog bezbednosti. Izbacivanejm Grčke iz evropskog konteksta izlažemo zemlju opasnostima. To nikako ne bi trebalo da se dogodi", poručio je Karamanlis. On je dodao da oni koji, iz dobrih namera, misle da glas "ne" na nedeljnom referendumu jača pregovaračku poziciju zemlje prave grešku, navodi britanski list.

"Čitav svet će 'ne' protumačiti kao odluku o povlačenju iz srca Evrope. To će biti prvi korak u pravcu izlaska", zaključio je Karamanlis. Njegova intervencija, podržana sličnim apelima Samarasa i Micotakisa, koji su takođe bivši konzervativni premijeri, dala je neočekivanu težinu kampanji koju vode oni koji veruju da Atina mora ostati u evrozoni po svaku cenu.

"Potrebni su nam ljudi i dobro je da je končno odlučio da se javno oglasi. 'Ne' bi u ovom trenutku bilo vrlo destruktivno. Grčka bi izašla iz evrozone, a onda postepeno i iz same Evropske unije", kaže počasni profesor politikologije na Atinskom univerzitetu Tanos Veremis.

Apeli trojice bivših premijera izazvali su gnev grčke vlade, koja ubeđuje Grke da ne prihvate reforme jer će, kako kažu, to samo ubrzati ekonomsku propast zemlje.

Rezultati anketa pokazuju da se ishod referenduma ne može predvideti jer su birači podeljeni. Gradonačelnik Atine Jorgos Kaminis je izjavio da su birači pred lažnom dilemom da izaberu odgovor na pitanje koje ne samo što nije jasno, već nema ni zakonsku validnost jer predloženi sporazum "novac u zamenu za reforme" više nije u igri.

"Pravo pitanje je da li želimo da Grčka bude u EU i evrozoni. Našoj zemlji sa ovim referendumom preti rizik da bude potpuno izolovana unutar EU i da se suoči sa još većim problemima i pretnjama", poručio je Kaminis.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track